Svenska
Blog

Dunkirk - mina åsikter

Skrivet av ifongard den 31 juli 2017 kl 15:56

Eftersom filmen återberättar en historisk händelse så kanske inte spoilers är något man behöver varna för. Men samtidigt så blir ju formen för berättelsen viktigare då och det är mest det jag skriver om så kanske en liten spoilervarning ändå.

Vad jag sett så tycker många att Dunkirk var en riktigt bra film. Så dels därför men också så klart att jag är intresserad av Andra världskriget gjorde att jag gick och såg den. Jag tyckte dock inte att den levde upp till mina förväntningar.

Jag tycker inte att de lyckades fånga storheten i att det fanns 400 000 soldater som väntade på evakuering och över 300 000 man faktiskt evakuerades. Över 800 fartyg deltog var av ca 400 små civila fartyg.

Jag brydde mig inte heller om huvudpersonerna. Utan någon bakgrund alls så tyckte inte jag att det spelade någon roll om de soldater som det fokuserades på eller de som satt bredvid dog. Krig är krig och soldater dör. Men för varje död är det så klart en tragedi för soldatens familj och vänner men om inget sådant sammanhang visas blir det svårt att engagera sig. Visst kan det bli för mycket dravel om man tar med sånt också, men tror man kan göra det på ett ganska enkelt sätt utan att det tar för stor del av filmen.

Men man kanske inte ska se på filmen på det sättet. Man kanske ska se den på ett sätt att vara mitt i smeten där det händer utan att veta allt för mycket vad som händer runt omkring en. För actionscenerna är verkligen actionfyllda och spännande. Ljudet var bra, även om det ibland användes lite mycket musik för att öka spänningen. Så det är en film som bör ses på bio om man inte har en riktigt bra anläggning hemma.

HQ