Svenska
Blog

Fakta om monster #1

I och med den här bloggen hade jag tänkt att skapa en ny serie. Serien handlar om olika mytologiska och bok monster. Första delen kommer att handla om (trumvirvel) : Kerberos!

Kerberos
Den här väldiga hunden med tre huvuden var ett riktigt monster paket. Kerberos vaktade porten till Hades-dödsriket i den grekiska mytologin. Han släppte inte in någon enda levande människa och ingen av de avlidnas själar kunde lämna dödsriket. Grekerna fruktade blotta namnet Kerberos.

Dödsrikets vakthund
Kerberos ylade öronbedövande i Hades underjordiska hålor. Giftig saliv och syra dreglade ständigt från de tre huvudena och den ohyggliga andedräkten var nog för att slå omkull en människa. När själarna från de som dött närmade sig dödsrikets portar för att få sin dom möttes de av Kerberos som slet i sina kedjor och blottade sina hemska tänder.

Ormboa
Kerberos hade en krage av ormar runt halsen. När odjuret skulle gå till attack väste ormarna och slingrade sig våldsamt.

Ormsvans
De mest skräckinjagande bilderna av Kerberos visar hur svansen,som är en orm,reser sig och går till attack. Ibland avbildas Kerberos med en draksvans som har en livsfarlig spik klubba.

Hemska käftar
Från käkarna rann giftigt skum och en vidrig stank spred sig från unnarna. De fruktansvärda tänderna slet sönder människor som dömts till straff i dödsriket.

Hämdens tid
I vissa beskrivningar av Kerberos står det att hunden med sina vassa klor rev och piskade de människor som varit giriga och elaka under sin livstid.

Välkommen till Hades!
När de döda kom till floden Styx,måste de betala den hemske färjkarlen Charon. De som inte kunde betala var dömda att vandra läns flodens dystra stränder för alltid. På andra sidan floden såg Krberos till att de som en gång kommit över inte flydde tillbaka till de levandes land.

--------------------------------------------------------------------
Fakta
Namn: Kommer av de grekiska orden "ker berethrou" som betyder "avgrundens demon".
Var: Grekerna trodde att ingångarna till Hades fanns i grottorna runt Herakleia,nära Svarta havet,och vid floden Acheron i Grekland.
Ursprung: Grekisk mytologi (berättelser om gudar och andra väsen).
Visste du?: Ett av Herkules stordåd var att han gick ner i Hades och kämpade mot Kerberos med bara händerna. Och Herkules vann förstås.
--------------------------------------------------------------------

Källor: International Masters Publishers BV/IMP's monsterkort.

Fakta om monster #1

Kerberos har vart inspirationskälla till den trehövdade Fluffy i Harry Potter and the Philosopher's stone och var dessutom med i Disney filmen Herkules.

HQ