Svenska
Blog

Fakta om monster #4

Nu vart det dags för del fyra i serien Fakta om monster.Del fyra kommer att handla om varulven.

Varulv
Varulven såg ut som en vanlig person på dagen,kanske som någon man kände. Men på natten när det blev fullmåne förvandlades den till ett hemskt monster som liknade en varg. Varulven strök omkring i mörkret och letade efter lämpliga offer. Ibland stal den till och med lik från kyrkogården. En varulv var oerhört stark och snabb.

Varulvens förbannelse
Enligt folktron kunde man bli varulv på flera sätt. Man kunde förvandlas till varulv genom en förbannelse som straff för något. Man kunde också bli förvandlad när man sov utomhus under fullmånen,drack ur samma bäck som vargar eller om man blev biten eller riven av en varulv. Men ingen föddes som varulv. Det fanns flera sätt att bryta förbannelsen. Det sas att om man skadade varulven skulle den bli människa igen. För att döda en varulv behövde man vapen välsignade av kyrkan eller så kunde man skjuta varulven med en silverkula,helst märkt med ett kors och välsignad av en präst. Hör du en vildsint morrning i buskarna en månklar natt-och inte har någon pistol med silverkula-ja,då gäller det att springa. Snabbt.

Gravallvarlig
Enligt sägnen brukade varulvar som inte kunde hitta tillräckligt med levande offer ge sig av till kyrkogården. Där grävde de upp människor som nyss dött och kalasade på kropparna.

Märkt man
Det sas att en varulv bar tecken som visade hans rätta jag även när han uppträdde som en människa. Det kunde vara ett födelsemärke,långa naglar,buskiga ögonbryn eller håriga händer.

Sant eller inte?
Under medeltiden trodde många människor i Europa att det fanns varulvar. En del bekände till och med att de själva var varulvar,men de var troligen psykiskt sjuka personer.

Bara värre
Enligt vissa legender hände det att en varulv som dödats förvandlades till en vampyr som fortsatte de blodiga räderna.

Timmen är slagen
När fullmånens ljus når den fördömde mannens kropp börjar han skaka av svåra smärtor,samtidigt som den fruktansvärda förvandlingen sätter igång. Käkarna blir längre,fingrarna blir till klor och tänderna växer ut till hemska huggtänder. Samtidigt skjuter hår fram genom varenda por på kroppen och mannen förvandlas till ett fruktat monster.

I den här delen hade jag tänkt att dra en sann historia. Frågan är bara om personen var någorlunda psykiskt sjuk eller inte...

Varulven i Paris
Paris skakades sommaren 1849 av fruktansvärda händelser. På natten hemsökte något olika kyrkogårdar och grävde upp gravarna. De nyss begravda liken slets i stycken! Vittnen såg en mörk figur smita runt vid gravstenarna,men ingen fick tag på varelsen. Till slut lyckades en polis på vakt skjuta besökaren. Han blev sårad och upphittad. Den skyldige var sergeanten Victor Bertrand. Han menade att han förvandlades till ett vilddjur på natten,att han inte kunde hejda sig själv. Han dömdes till ett års fängelse för gravplundring. Inget mer.
_______________________________________
Fakta
Namn:
Betyder "vargamn" på en tysk dialekt.
Kropp:Vargkropp täckt med päls,långa huggtänder,vassa klor och lysande ögon.
Var:Nordamerika,Europa och Asien,överallt där det finns vargar.
Ursprung:Gammal folktro i Europa.
Visste du:Så sent som 1720 satte man människor i fängelse och dömde dem för att vara varulvar.
-------------------------------------------------------

Källor:International Masters Publishers BV/IMP's monsterkort och SPIKE samlarserie nr 2:monster.

Fakta om monster #4

Varulvar finns med i en hel del filmer,b.la. Harry Potter and the prisoner of Azkaban,Scobby Doo och den motvillige varulven,En amerikansk varulv i Paris mm.

HQ