LIVE
HQ
logo hd live | No Rest for the Wicked
See in hd icon

Chat

X
      😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
      Svenska
      Blog

      Fakta om monster #5

      Jaha,jaha,då vart det dags för del fem i serien Fakta om monster. Den här delen kommer att handla om Kraken.

      Kraken
      Kraken var ett av de hemskaste monstren som förr i tiden hotade norska fiskare och sjömän. Enligt folktron var kroppen lika stor som en ö och tentaklerna sträckte sig flera kilometer ut. Kraken attackerade fartyg och slukade besättningarna. Det mest skrämmande är dock att berättelsen om Kraken kanske handlar om ett verkligt djur.

      Den verkliga kraken
      Myten om Kraken kan från början ha handlat om ett verkligt djur,precis som berättelsen om många andra mystiska monster,inte minst havsormar. Biskopen i Bergen skrev 1754 att det rörde sig om ett verkligt djur som hade ett spann på två kilometer mellan tentaklerna. De här beräkningarna baserade sig på överdrivna historier från sjömän,men kraken kan ha varit en jättebläckfisk. Den är visserligen bara 18 meter lång,men har ibland anfallit små fartyg av misstag.

      Sänka skepp
      Människor ansågs vara krakens favoritbyten. Monstret letade reda på ett fartyg och tog sedan tag i toppen av masten med några av tentaklerna. De andra tentaklerna virade den runt skrovet och drog sedan ner hela fartyget med besättningen i djupet.

      Välutrustad
      I vissa berättelser har kraken tusen tentakler och tio huvuden med hugg tänder stora som betar. När monstret hade sänkt ett fartyg slukade det varenda en i besättningen.

      Strömvirvel
      För ett fartyg som lyckades stå emot krakens attack väntade ändå det värsta. När monstret dök orsakade det en jättestor strömvirvel som sög ner skeppet.

      Ryggen brinner!
      När kraken låg vid ytan var det många som misstog sig och trodde att kroppen var en ö. Sjömän slog läger på "ön",men när de tände sina lägereldar på krakens rygg blev monstret rasande.

      Väck inte kraken!
      Sjömännen hade varit till sjöss flera veckor eller månader i sträck och blir glada varje gång de får land i sikte,även om det bara är några små öar. Vad sjömännen inte vet är att öarna egentligen är krakens tentakler. När fartyget närmar sig vaknar monstret och lyfter upp ett av sina stora huvuden. För kraken är fartyget en lättfångad måltid. Den slår skeppet i spillror med sina tentakler och plockar sedan upp sjömännen ur vattnet.
      _________________________________________
      Fakta
      Namn:
      Kommer från det norska ordet "krake" som betyder "havsmonster.
      KroppKilometer långa tentakler,tio huvuden,enorma hugg tänder.
      Var:Främst i Nordsjön,vid Skandinaviens kuster.
      Ursprung:Medeltida norska legender.
      Visste du?I svensk sjömanstradition har man ofta talat om sjöormen som slingrade sig över havsytan.
      ---------------------------------------------------------

      Källor:International Masters Publishers BV/IMP's monsterkort.

      Fakta om monster #5

      Kraken har varit med i en del spel,b.la. Indiana Jones and the Emperor's Tomb och Tomb Raider: Underworld fast då är den bara en mindre och normal bläckfisk.

      HQ