Svenska
Blog

Fakta om monster, del 7.

Nu vart det dags för del sju i serien "Fakta om monster". Det kommer två nya ändringar nu. Den första är att jag kommer att skriva vilket monster jag kommer att skriva om nästa månad. Den andra är att jag skriver när nästa del ska komma. Månadens del kommer att handla om den flygande draken (vad vore en drake om den inte kunde flyga?).

Flygande drake
Den flygande draken fruktades av alla under medeltiden och var en av de mest rysliga varelser man kan tänka sig. Den utsöndrade en hemsk stank från munnen och sprutade eld genom näsborrarna. Ett slag med den taggiga svansen kunde räcka för att utplåna en hel by.

Drakarnas värld
Det finns inte många länder eller kulturer som inte har en drake någonstans i det förflutna. Bilder av drakar har återfunnits i Kina, Egypten, Etiopien, på skandinaviska vikingaskepp, i aztekernas tempel i Mexico och på klippor ovanför Mississippifloden i USA. Vissa drakar, däribland den flygande draken, vaktar stora skatter och slukar människor som försöker stjäla dem. Andra drakar sägs däremot komma med tur, ge magiska krafter eller varna för undergång.

Helt hemsk
Stirrande, blodtörstiga ögon dominerar det fruktansvärda, fjälliga huvudet. Benen är stora som trädstammar och kan sparka omkull hela byggnader.

Ofta mätt
Drakens mage var täckt med ogenomträngliga fjäll och ofta ganska upp svullen, ett säkert tecken på att draken nyligen fått sig ett skrov mål.

Vidrig stank
Käkarna är fulla med hemska tänder och slamsor från drakens byten. Därför kommer stinkande moln av svavel ångor ur munnen, som blandas med den hemska stanken av ruttnande kött.

Vilda vingar
Två läder artade vingar driver fram jättedraken genom luften. När draken slår med vingarna ppstår en kraftig, farlig vind.

Fanns verkligen drakar?
Föreställningen om flygande drakar kan ha kommit från den verkliga lilla flygödlan. Den fäller ut hud flikar på kroppens sidor och glid flyger ner från träden. Den här ödlan finns i Malaysia, men har införts till Europa.

Ett annat upphov till myten om draken kan ha kommit från havet. Den spektakulära sillkungen, med en röd kam på huvudet, kan ha setts för många hundra år sedan och uppfattats vara en drake.

Fakta
Gömställen: Avlägsna, ödsliga områden som träsk, mossar och mörka sjöar.
Ursprung: Vanligast i myter och sagor från norra Europa.
Kropp: Fladdermuslika vingar, huvud som en orm, taggig ryggrad och lång spetsig svans.
Visste du: Vissa ville gärna hålla liv i myten om draken genom att erbjuda "bevis" på att den fanns. Falska, små babydrakar tillverkades genom att man satte fladdermusvingar på ödlekroppar.

Källor: International Masters Publishers BV/IMP's monster kort

Fakta om monster, del 7.

Draken jag skriver om har egentligen bara två ben men jag hittade ingen bild på en sån så det fick bli en fyrbent.

Nu har ni läst om flygande drakar. Den 21 januari kommer ni att få läsa om det berömda Loch Ness-odjuret.

HQ