Svenska
Blog

Fakta om monster, del 8.

Som jag nämnde i förra delen skulle ni få läsa om Loch Ness-odjuret. Och det kommer ni att få göra...nu!

Loch Ness-odjuret
I det mörka vattnet i sjön Loch Ness i Skottland har många sett ett mystiskt, ormliknande monster. Det finns till och med fotografier och filmer som sägs visa odjuret. Men är Loch Ness-odjuret en kvarleva från dinosauriernas tid eller bara en bluff?

Den sista överlevande?
Det här är en teori om hur Nessie kan ha överlevt. När dinosaurierna dog ut överlevde ändå några svanödlor som levde i miljontals år. Efter den senaste istiden (för 12 000 år sedan) tog sig svanödlorna till sötvattenssjön och stannade sedan kvar där. Den mest berömda bilden av Nessie (exakt den bilden följer med bloggen) togs 1934 av en kirurg från London, överste Robert Kenneth Wilson. Bilden visar en lång, smal hals som sticker upp ur vattnet.

Hur gammal?
Enligt den vanligaste teorin om Loch Ness-odjuret är monstret en svanödla. Svanödlorna levde i havet under dinosauriernas tid.

Flyt med fenor
På undervattensbilder kan man se något som liknar fenor. Svanödlorna hade två par fenor som drev ödlorna genom vattnet och hjälpte de att styra.

Lång hals
Nessies långa, böjliga hals skulle vara perfekt för att jaga fisk som försöker fly. För att kunna fånga det hala bytet måste odjuret ha ögon som är riktade framåt och kan bedöma avståndet samt käkar som är fulla av vassa tänder.

Varför korsade den vägen?
En av de första rapporterna om Loch Ness-odjuret är från juli 1933. Då rapporterade ett par att ett monster korsat vägen framför deras bil när de körde runt Loch Ness.

Det kanske är...
En del tror att Nessie är en förhistorisk val som kallas Basilosaurus, en art som anses ha dött ut för 18 miljoner år sedan. Kanske levde arten vidare i havet under istiden och flyttade sedan till Loch Ness.

Störar är stora fiskar som ibland simmar upp fär floden Ness till Loch Ness på jakt efter mat. Stören kan bli upp till 6 meter lång och på ryggen har den en rad knölar. Kanske kan Nessie vara en stor stör?

I Loch Ness finns mängder av ålar som kan bli upp till 3 meter långa. Vissa menar att Loch Ness-odjuret inte är någonting annat än en förvuxen ål.

Fakta:
Namn: Kommer av namnet på sjön där odjuret sägs leva. Monstret kallas också Nessie
Var: De mörka vattnen i Loch Ness i skotska högländerna.
Kropp: Lång, lökformad kropp täckt med knölar, stora fenor och svans.
Visste du: Monstret kallas Nessie men har också ett vetenskapligt namn-Nessitera rhomnopteryx

Fakta om monster, del 8.

Finns Loch Ness-odjuret på riktigt eller ej?

Det var allt om Loch Ness-odjuret. Den 11 februari kommer ni att få möta de Grekiska monstrens fader: Tyfon.

HQ