Svenska
Blog

Fakta om monster - Del 15

Har precis kommit hem, och får jag ro då? Nej! Varje torsdag kommer ju en ny del i serien "Fakta om monster". Men aja. This time we will read about the Orc.

Orcher
I Sagan om Ringen berättas om orcherna, en grupp varelser som mörkrets makter gjort till sina elaka tjänare. I Tolkiens fantasivärld är orcherna motsatsen till allt som är gott. Dom är mycket våldsamma och njuter av att döda och stjäla.

Ont mot gott
Orcherna styrs av den onde trollkarlen Sauron. Deras främsta uppgift är att ta tillbaka Härskarringen, som en gång i tiden har tillhört Sauron. Orcherna förföljer dom som har ringen och deras arméer är ofta mycket större än dom styrkor som står på det godas sida. Människor och orcher utkämpar väldiga strider om makten i Midgård.

Starka armar
Orcherna är bara två tredjedelar så stora som människor, men dom är mycket starka. Med sina långa armar kan dom hålla fienden på avstånd under en strid.

Dödligt bett
Orcherna använder vapen i början av en strid, men om dom kommer riktigt nära fienden hugger dom mot strupen med sina hugg tänder.

Ingen solbränna
Orcherna hatar solljus och brukar därför söka skydd i grottor under dagen. Den som råkar komma in en sådan grotta får en mycket obehaglig överraskning.

Anfall!
Utan fruktan rusar orcherna till första ledet under striderna. Lusten till våld gör dom galna och många orcher dör i strid.

Brutalt våld
Det finns inga gränser för orchernas elakhet, inte ens mot dom egna. Dom två ledarna Shagrat och Gorbag grälar om bytet från en strid dom nyss vunnit. Grälet blir snart våldsamt. Gorbag får tag i ett avbrutet spjut och smyger fram för att hugga Shagrat i ryggen. Shagat märker att Gorbag försöker smyga sig på honom och vänder sig snabbt om med svärdet i handen. Utan att tveka sticker Shagrat svärdet i Gorbag. Därmed tar både grälet och Gorbags liv slut.

<---Fakta--->
Kropp: Långa hugg tänder, röda ögon, kort och grön kropp, långa armar.
Var: Från landet Mordor i Midgård.
Ursprung: JRR Tolkiens trilogi Härskarringen.
Visste du: I JRR Tolkiens första bok, Bilbo: en hobbits äventyr, kallas orcherna för vättar.

Källor: International Masters Publishers BV/IMP's monsterkort

Fakta om monster - Del 15

Orcher finns ju också med i The Elder Scrolls, Warcraft med mera.

Nästa vecka kommer jag att skriva om Azhi Dahaka.

HQ