Svenska
Blog

Fakta om monster - Del 17

Hade faktiskt tänkt blogga lite om vad Blizzard borde hålla på med, men jag kom på att det var torsdag idag. Så det blir Fakta om monster i stället. Och för första gången har jag ingen bild. Ledsen, dem hade knappt bilder på Fomorianer och dem som fanns var dåliga. Well well.

Fomorianer
Gamla iriska sagor berättar om fomorianerna. Dem var hemska jättar som kom upp ur havet vid Irlands klippiga västkust. Dem här ruskiga monstren härskade på ön och gjorde livet svårt för invånarna. Men dem hade också magiska krafter som dem använde för att besegra sina fiender. Fomorianerna övervanns tillslut av dem iriska gudarna, men det sägs att några ondskefulla jättar fortfarande gömmer sig bland klipporna på stranden.

Monsterblanding
Fomorianerna såg hemska ut. Kropparna var hopsatta av delar från olika djur, bland annat flera djur som levde på den irländska landsbygden.

Svettigt värre
Jättarna svettades ut ett dödligt gift och den som råkade röra vid deras hud dog genast. Motståndarna försökte därför undvika att slåss man mot man mot fomorianerna.

Dyrbar skatt
Fomorianerna var mycket grymma mot människorna som bodde på Irland. Ibland krävde dem till och med att invånarna skulle överlämna sina barn till jättarna.

Det onda ögat
Fomorianernas kung hette Balor. När han var ung fick han en magisk dryck i ögat som gjorde att det svällde upp. Balor kunde därefter döda med bara en blick från ögat. För det mesta höll han det stängt. Det växte emellertid så mycket att det krävdes fyra jättar för att få upp ögonlocket så att Balor kunde använda sin mäktiga kraft.

Familjedrama
En gudinna förutspådde att Balor skulle bli besegrad av sitt barnbarn. Balor låste då in sitt enda barn, dottern Ethlinn, i ett kristalltorn, men vad han inte visste var att hon redan var med barn.

Ögat är löst
Balor var trött efter ett långt och blodigt slag mot Tuatha Dé Danann, dem iriska gudarna, och hans ögonlock började falla ner. Ethlinns son Lugh hade vi den tiden blivit en vuxen man och stod på gudarnas sida. När han såg att Balors öga började att slutas smög han försiktigt fram mot Balor. Med en magisk slunga kastade han en jättestor sten mot honom. Den träffade kungen med sådan kraft att ögat for ur sin håla. Balor dog genast och fomorianerna flydde.

<---Fakta--->
Namn: Kommer kanske av ett iriskt ord som betyder "jätte" eller ett ord som har innebörden "under havet".
Kropp: Vanställda kroppar, flera djurhuvuden, giftigt hud.
Var: På Irland.
Ursprung: Keltiska myter.
Visste du: Ibland förknippades fomorianerna med storm, dimma och andra naturkrafter.

Källor: International Masters Publishers BV/IMP's monsterkort

Det finns en risk att det inte kommer en ny del på torsdag. På måndag ska jag nämligen åka till Valbo och hälsa på min mormor och morfar och jag kommer hem på torsdag, men jag vet inte när. Annars kommer del 18, som ska handla om Mngwa, på fredag.

HQ