Svenska
Blog

Fakta om monster - Del 19

Nu är jag tillbaka från Dalarna! Och eftersom jag har bloggat varje dag där så kan jag släppa del 19 i Fakta om monster idag! Bra va?

Sfinx
I en av dem grekiska sagorna var sfinxen dotter till den hemska Tyfon och skickades till staden Thebe för att terrorisera invånarna. Det här odjuret hade ett lejons eller en vargs kropp, en örns vingar och en orm till svans. Ingen kunde besegra sfinxen i strid. Däremot gav sfinxen alla som kom i hennes väg en gåta och åt sedan upp dem som inte kunde lista ut svaret.

Över stupet
I några varianter av berättelsen har sfinxen en bagges huvud. När människor kom i närheten av sfinxens håla i bergen stångade odjuret dem så att dem föll över en klippkant.

Djävul på vakt
Sfinxen vid Thebe hejdade alla som ville passera. Hon flög ner från sin utkiks punkt på örn liknande vingar och ställde sig i vägen för alla som försökte ta sig in eller ut ur staden.

Strypning
Sfinxen dödade människor genom att hålla fast offret med benen och sedan strypa det. Ibland avslutades attacken med ett hårt bett i halsen.

Dödssäker
Samtidigt som sfinxen ströp sitt offer, bet den ormliknande svansen det och sprutade in ett förlamande gift så att bytet inte skulle kunna fly.

Avgörande gåta
Gåtan som människorna vid Thebe gick bet på lät så här:
"Vad är det som går på fyra ben på morgonen, två mitt på dagen och tre på kvällen?"
Sfinxen åt upp alla som inte klarade gåtan och plågade staden Thebe i många år. När hjälten Oidipus fick höra gåtan svarade han "människan". Människor kryper på alla fyra som småbarn (morgonen), går på två ben som vuxna (mitt på dagen) och tar sig fram med hjälp av en käpp, ett "tredje ben", när dem blir gamla (kvällen). När sfinxen hörde det rätta svaret föll hon ihop död. Oidipus blev utnämnd till kung.

Från Egypten
Legender om sfinxer kom från början från Egypten. Där hade sfinxen en mans ansikte och ett lejons kropp. Dem var inte elaka mot människor utan vaktade faraonernas (kungarnas) gravar. I Egypten kan man fortfarande se en enorm staty av en sfinx vid dem stora pyramiderna. Den byggdes för 4 500 år sedan och är cirka 60 meter lång och 20 meter hög. Det är världens största forntida skulptur.

<---Fakta--->
Namn: Kommer av det grekiska ordet "sphingo" som betyder "att strypa".
Kropp: En kvinnas huvud, en vargs eller ett lejons kropp, en örns vingar, en orm till svans.
Var: I dem grekiska sagorna kom sfinxen från Afrika, men hon bodde utanför Thebe i antikens Grekland.
Ursprung: Egyptisk och grekisk mytologi.
Visste du: I J.R.R. Tolkiens bok Bilbo: En hobbits äventyr kämpar Bilbo mot odjuret Gollum i en strid med gåtor som vapen.

Källor: International Masters Publishers BV/IMP's monsterkort

Fakta om monster - Del 19

Hittade ingen exakt bild av "den grekiska" sfinxen.

Det var allt för den här gången. Nästa vecka kommer del 20, som kommer att handla om monstret wendigo.

HQ