Svenska
Blog

Fakta om monster - Del 24

Har det redan gått en vecka? Vad fort tiden går, jag undrar varför... Nåja, jag lyckades i alla fall med att släppa den på torsdag. Yippie. Achievement earned.

Nemeiska lejonet
Människor har alltid tyckt att lejon är skrämmande djur. Enligt antika, grekiska myter fanns det ett lejon med övernaturliga krafter som terroriserade befolkningen i Nemea. Det berättas att det nemeiska lejonet var en blodtörstig mördare som ingen kunde besegra. Alla vapen stutsade mot skinnet, och lejonet dödade angriparen med sina kraftiga klor.

Ett elakt lejon
Ingen vet med säkerhet varifrån det nemeiska lejonet kom. Ibland sägs det att lejonet var avkomma till Tyfon och hans älskarinna Echidna. Anda hävdar att mångudinnan Selene skapade det hemska lejonet. Men i alla berättelser levde lejonet i dalgången Nemea i Grekland, där det slukade alla som kom i närheten.

Tjockhudad
Det nemeiska lejonet hade päls och skinn som såg ut som på ett vanligt lejon, men fungerade som en rustning. Inget vapen gjort av människor kunde tränga igenom skinnet.

Superlejon
Det berättas att lejonet hade störra och starkare käkar och klor än vanliga lejon. Det nemeiska lejonet kunde med lätthet döda en människa med ett enda slag av de kraftfulla tassarna.

Tolv stordåd
Den grekiske hjälten Herakles skulle utföra tolv farliga uppdrag som straff för ett brott han hade begått. Dessa uppdrag brukar kallas Herakles stordåd. Det första uppdraget var att döda det nemeiska lejonet.

Misslyckade försök
Herakles spårade upp lejonets grotta och gav sig i strid med besten. Först sköt han pilar mot lejonet och sedan drämde han till det med sin stridsklubba. Inget av detta hade dock någon effekt på lejonet. Det vände sig bara om och gick in i grottan igen.

Sista striden
Herakles insåg att inget vapen skulle kunna tränga igenom det nemeiska lejonets hårda skinn och gick därför in i grottan för att kämpa mot lejonet med sina bara händer. Odjuret slog till Herakles några gånger, men han lyckades ändå få ett bra grepp runt djurets hals. Han höll kvar greppet till och med när lejonet bet av ett finger. Till slut kunde Herakles strypa lejonet. Han flådde djuret med dess egna klor och bar sedan skinnet som en rustning.

<---Fakta--->
Namn: Lejonet har fått namn efter orten Nemea i Grekland. Lejonet sas härja i dalgången där under antiken.
Kropp: Ogenomträngligt skinn, sylvassa klor, livsfarliga tänder.
Var: Vid orten Nemea i Grekland.
Ursprung: Grekiskt mytologi.
Visste du: I grekiska ruiner har man hittat 3 000 år gamla uthuggna bilder av lejon.

Källor: International Masters Publishers BV/IMPs' monsterkort

Fakta om monster - Del 24

Ber om ursäkt för den dåliga kvalitén på bilden, hittade ingen annan. Om kvalitén var dålig, vill säga...

Det var allt för den här gången. I del 25, som kommer nästa torsdag, kommer ni att få läsa om Springheeled Jack.

HQ