Svenska
Blog

Fakta om monster - Del 26

Idag har jag varit hemma och varit sjuk, men det hindrar mig inte från att blogga. Tyvärr blir det ingen bild på veckans monster på grund av att jag inte hittade någon.

Myrmidoner
Zeus, den högste guden i Grekland under antiken, skapade myrmidonerna. Dessa vilda krigare var lika aggressiva och disciplinerade som arbetsmyror och lika starka som människor. Det sas att de här insektsliknande krigarna kunde besegra vilken armé som helst. När deras ledare gav order gav de sig utan rädsla rakt i striden.

Förvandlingskonst
Under en pestepidemi dog alla invånarna på den grekiska ön Egina. Kungen bad då sin far, guden Zeus, att skapa nya invånare, vilket han gjorde genom att förvandla myrorna i en ekstubbe till människor. Kungens son Peleus lade märke till att myrmidonerna, precis som myror, var aggressiva och modiga krigare. Han tog därför med sig en grupp myrmidoner till staden Thessaloniki. I trojanska kriget leddes myrmidonerna av Peleus son Akilles.

Hemligt vapen
När myrmidonerna mötte motståndare som var lika skickliga med svärdet hade de ändå en fördel. Myrmidonerna kunde nämligen krossa soldaternas skallar med sina enorma käkar.

Större perspektiv
Med sina stora, röda ögon kunde myrmidonerna se åt nästan alla håll samtidigt. Därigenom kunde de slåss mot flera motståndare på samma gång.

I armén
Myror anses höra till de bäst organiserade insekterna och de skulle fungera utmärkt som soldater i en armé. Amerikanska vandringsmyror kallas på engelska just "army ants", armémyror.

Över murarna!
När grekerna under antiken anföll staden Troja var myrmidonerna med i den första anfallsvågen. De klättrade uppför stadens murar och arbetade tillsamans, ungefär som myror gör. De som kom fram först grep tag i varandra så att de övriga soldaterna kunde klättra på dem för att ta sig över muren och vidare in i staden.

<---Fakta--->
Namn: Kommer av att Zeus skapade dem av myror i en ekstubbe.
Kropp: Fyra armar med vapen, starka käkar, enorma röda ögon.
Var: Myrmidonerna levde i Grekland och stred mot krigare från Troja i nuvarande Turkiet.
Ursprung: De nämns i Iliaden som anses vara skapad av den grekiske poeten Homeros.
Visste du: Jättemyror har förekommit i många filmer, från Tarzan till science fiction- och skräckfilmer som Spindlarna från 1954.

Det var allt för den här gången. Ber om ursäkt för att det inte blev någon bild. Nästa vecka kommer vi att möta skunkapan.

HQ