Svenska
Blog

Fakta om monster - Del 28

Äntligen är jag frisk! Jag har varit sjuk i två veckor, och även fast jag inte har saknat skolan så är jag glad över att jag är frisk. Men nog pratat om det, idag är det ju måndag, och då kommer ju såklart en ny del i Fakta om monster. Den här gången blir det ingen bild på monstret, men det finns en bild med i bloggen. Bilden visar det som en del tror att veckans monster är.

Thetismonstret
Ryktet säger att ett monster lurar under Thetissjöns lugna yta i västra Canada. Odjuret har bara synts några få gånger, men de som sett Thetismonstret glömmer aldrig händerna med de stora klorna, de sylvassa fenorna och det hemska ansiktet. Det sägs att liknande elaka monster finns i sjöar runt om i världen.

Monster i Canada
Thetismonstret sågs för första gången den 19 augusti 1972. Två tonåringar påstod sig ha sett odjuret komma upp ur vattnet och springa efter dem in i skogen. Monstret hann ikapp en av tonåringarna och skar hans hand med hullingarna på fenorna i huvudet. Fyra dagar senare såg två andra personer ett monster som såg likadant ut i en annan del av sjön. Kanadensisk polis har undersökt saken, men inte hittat några bevis för att Thetismonstret verkligen finns.

Simhud
Thetismonstret lär ha tjock simhud mellan fingrarna och tårna för att kunna simma ikapp ett byte eller fly från förföljare. Odjuret sliter sönder sina offer med de långa klorna.

På kroken
På huvudet och ryggen har monstret fenor med hullingar eller krokar. De används för att attackera människor och till och med små båtar.

Välutrustad
Det berättas att Thetismonstret har både gälar och lungor, för att kunna andas såväl i vatten som på land. Därmed kan odjuret också springa efter byten på land utan att bli trött.

Heltäckande
Det rena, blå vattnet i Thetissjön lockar många badare. Men vattnet kan också dölja Thetismonstret. Hela kroppen sägs vara täckt med silverblå fjäll som smälter väl in mot det blå vattnet.

Farlig lägerplats
Två pojkar slår läger vid Thetissjöns strand. De har ingen aning om faran som lurar nere under vattnet. Monstret håller ett öga på pojkarna och väntar tålmodigt på rätt tillfälle att kasta sig över dem. När en av pojkarna ska fylla en kanna med vatten hoppar monstret fram och tar tag i pojkens ena ben. Den andre pojken rusar iväg för att hämta hjälp, men det kraftfulla monstret lämnar inte kvar några spår av offret.

<---Fakta--->
Namn: Kommer från namnet på sjön där monstret anses hålla till.
Kropp: Hårda fenor med hullingar, simhud på händer och fötter, vassa klor, silverblå reflekterande fjäll, långa huggtänder.
Var: Man har bara sett monstret i och runt Thetissjön i British Columbia i västra Canada.
Visste du: Thetismonstret liknar ett sydamerikanskt monster som kallas Gillman. Det har varit förebild för filmen Skräcken från lagunen och dess uppföljare.

Källa: International Masters Publishers BV/IMP's monsterkort

Fakta om monster - Del 28

En teguödla - en förklaring till monstret.

Det var allt för den här gången. Nästa vecka kommer ni att få läsa om nandibjörnen.

HQ