Svenska
Blog

Fakta om monster - Del 32

Trots att det är höstlov så gör jag en ny fakta om monster blogg, bara för att vara på den säkra sidan...

La Tarasque
Under det första århundradet e.Kr. belägrades den lilla franska byn Nerluc av en fasanfull drake. Enligt berättelserna kom La Tarasque från floden Rhône och anföll byn gång på gång. Den brände ner delar av byn med sin flammande andedräkt. Det sas att draken hade fjäll som var hårda som järn och stod emot alla attacker. Invånarna i Nerluc var helt hjälplösa mot den här grymma besten.

Total förödelse
Enligt legenden var La Tarasque barn till det mäktiga havsmonstret Leviatan. La Tarasque simmade uppför floden Rhône i Frankrike till den lilla staden Nerluc och började terrorisera området. Odjuret förstörde båtar och broar, brände byggnader med sin heta andedräkt och åt upp alla människor som kom i närheten av floden. Kungen gjorde ingenting för att hjälpa människorna och struntade i böndernas svåra situation. Draken fick härja fritt i trakten.

Dubbelt upp
La Tarasque ansågs vara farlig i båda ändarna. Med de svärdsliknande tänderna skar odjuret sönder allt och med svansen piskade det fartyg tills de sjönk och byggnader tills de störtade samman.

Osårbar
Kroppen täcktes av fjäll som överlappade varandra och på ryggen växte en rad förvridna taggar. Invånarna prövade allt från svärd till katapulter mot La Tarasque, men odjuret fick inte en skråma.

Dålig andedräkt
La Tarasque lämnar sin lya vid floden Rhône och ger sig iväg till byn Nerluc, fast besluten att sprida förödelse omkring sig. Draken siktar in sig på en vacker jungfru, men en man försöker gå emellan. Odjuret dödar emellertid mannen genom att slunga ut eld från munnen. Jungfrun fångas av lågorna och La Tarasque närmar sig. Draken sticker ut sin kluvna tunga och tar tag i flickan. Alla de andra byborna har flytt från draken och elden, och jungfrun är helt hjälplös när La Tarasque drar in henne i sitt väldiga gap.

Draktämjare
Invånarna i Nerluc hade förlorat allt hopp, men då fick den heliga Marta höra talas om deras bekymmer och kom för att hjälpa dem. Hon lugnade först La tarasque med en stillsam sång och hällde sedan heligt vatten i munnen för att släcka den flammande andedräkten. Därefter ledde hon in odjuret i byn med en snara av sitt eget hår. När byborna såg att hon lyckats kuva draken rusade de fram med svärd och stenar och dödade La Tarasque.

Segerfest
När La Tarasque hade dödats ändrade invånarna i Nerluc byns namn till Tarascon till minne av segern. Än idag firar människorna på orten varje år segern över draken genom att spela upp en teaterföreställning som visar hur odjuret dödades.

<---Fakta--->
Namn: Kommer av det gamla franska ordet "tarasco" som betyder "fantastiskt djur".
Kropp: Vassa tänder, ormkropp, hårda fjäll, piskliknande svans.
Var: Byn Nerluc (numera Tarascon) i Frankrike.
Ursprung: Franska folksagor.
Visste du: Den heliga Marta är också skyddshelgon för kafé- och hotellägare.

Källa: International Masters Publishers BV/IMP's monsterkort

Fakta om monster - Del 32

Invånarna i Tarascon spelar upp en attavck av La Tarasque.

Det var allt för den här gången. Nästa vecka kommer ni att få läsa om yowies.

HQ