Svenska
Blog

Fakta om monster - Del 33

Yowies
Berättelserna om yowies i Australien liknar de om Bigfoot i Nordamerika. Yowies lär se mycket skrämmande ut med stora, håriga kroppar och enorma hörntänder. Det sägs dock att odjuren bara ger sig på enstaka djur, som kor, får och kängurur. Det har kommit så många rapporter om yowies från vildmarken att en del människor tror att yowies kan vara riktiga djur, kanske en länk mellan apan och människan.

Yowies anfaller
När nybyggare från Europa kom till Australien började de genast rapportera om yowies. Men dessa varelsers historia går mycket längre tillbaka. Ursprungsbefolkningen har berättat historier om yowies långt innan européerna kom. Enligt vissa berättelser har det rasat ett krig mellan yowies och människor. Yowies var stora och mycket snabba, men mäniskorna hade enkla vapen och lyckades tränga tillbaka yowies till de mest avlägsna delarna av Australien.

Stora tänder
Enligt vissa berättelser har yowies långa hörntädner som liknar betar. Odjuren äter för det mesta växter, men då och då sätter de tänderna i boskap för en proteinrik måltid.

Hårig man
Ursprungsbefolkningen i Australien kallar den här varelsen för "stor, hårig man". Den går på två ben och har lång päls, en blandning av apa och människa.

Stank
Yowies lär omges av en fruktansvärd stank från andedräkten och den håriga kroppen. Det sägs att människor blivit illamående av stanken.

Vrål
En yowie är 2,5 m lång och gillar inte besökare. Det sägs att varelsen går till anfall mot inkräktare med ett tjutande vrål.

På vakt mot yowies
En del orter i Australien ligger nära vildmarken där det sägs att yowies håller till. En yowie kommer vanligen fram på natten och en nyfiken vakthund springer fram för att undersöka vad som rör sig i buskarna. Yowies är inte kända för att vara elaka varelser, men om det här jättelika monstret är hungrigt kan hunden bli en perfekt måltid.

<---Fakta--->
Namn: Kommer från ordet "youree", som australierna använde för att beskriva en stor, hårig man.
Kropp: Kraftiga hörtänder, stor och hårig kropp.
Var: Australiens vildmark.
Ursprung: Legender bland Australiens ursprungsbefolkning.
Visste du: Fler än 3 000 observationer av yowies har hittills rapporterats, och fler tillkommer varje år.

Fakta om monster - Del 33

Det var allt för den här gången. Nästa vecka kommer ni att få läsa om chupacabra.

HQ