Svenska
Blog

Fakta om monster - Del 42

Moby Dick:
Inget havsodjur har varit så fruktat som Moby Dick. Det verkar som om den enorma vita kaskeloten njöt av att ta revansch på de valfångare som jagade honom. Sjömän från olika delar av världen rapporterade att de hade sett Moby Dick - samtidigt. Den ende som var galen nog att följa efter det vita monstret var kapten Ahab, som hade förlorat ett ben i kampen med valen flera år tidigare.

Valhistoria:
Moby Dick dödade en gång en sjöman i en valbåt genom at slå till honom med sin kraftiga stjärt. Märkligt nog lät valen båten och resten av besättningen vara ifred.

Smart strategi:
Ett av Moby Dicks favoritknep var att simma bort som om han flydde från valfångarna och sedan plötsligt vända om och krossa båtarna.

Tjockhudad:
Harpuner verkade inte skada Moby Dick. När besättningen på Pequod, Ahabs skepp, fick syn på odjuretsåg de flera harpuner som stack ut från kroppen.

Ojämn kamp!
Besättningen på Pequod hade jagat Moby Dick i flera månader, när männen till slut fick syn på den stora besten i Stilla havet. Valfångarna gav sig ut i små, öppna valbåtar för att harpunera valen. Under de två första dagarna krossade Moby Dick den båt där Ahab satt, och splittrade benprotesen i två delar. Den tredje dagen fastnade Ahab i en harpunlina som satt fast i valen, drogs överbord och drunknade. Moby Dick attackerade och sänkte Pequod. Alla i besättningen dog förutom Ishmael som äverlevde och kunde berätta historien.

Havets skräck: Pequod var inte det enda valfångstfartyg som fick känna på Moby Dicks vrede. Valen bet av armen på kaptenen på ett annat skepp och förstörde valbåtar från ytterligare två fartyg.

<---Fakta--->
Namn: Variant på Mocha Dick, namnet på en verklig vitval som levde i början av 1800-talet.
Kropp: Rynkad "pana", stora knölar på ryggen, krökta käkar med sneda tänder.
Var: Hav på hela jorden.
Ursprung: Herman Melvilles roman Moby Dick från 1851.
Visste du?
Moby Dick anses vara en av de bästa böcker som någonsin skrivits, men den blev en stor flopp när den gavs ut första gången.

Källa: International Masters Publishers BV/IMP's monsterkort

Fakta om monster - Del 42

Det var allt för den här gången. Nästa vecka kommer ni att få läsa om erymanthiska vildsvinet.

HQ