Svenska
Blog

Fakta om monster - Del 43

Erymanthiska vildsvinet:
Riktiga vildsvin kan vara vildsinta, men bara om de känner sig hotade. Det erymanthiska vildsvinet hade dock en övernaturlig smak för människor. Den väldiga besten sas vara det största svin som någonsin levt. Varje dag rusade det nerför berget för att spetsa ett offer på sina betar. Men den grekiske hjälten Herakles lyckades tillslut fånga odjuret.

Ogudaktigt vildsvin:
Enligt myten förvandlade sig den grekiske guden Apollon till ett jättestort vildsvin för att hämnas på Afrodite, en gudinna som gjort hans son Erymanthos blind. Vildsvinet trampade ner och spetsade Afrodites pojkvän Adonis. Det erymanthiska vildsvinet föddes ur hans ilska och fortsatte att härja på landsbygden.

Sylvassa:
Det erymanthiska vildsvinet hade enorma kindtänder i både över- och underkäken. De var riktade uppåt och stack långt utanför munnen. Med de här extra tjocka och mycket spetsiga betarna kunde odjuret lätt skära sönder sitt byte.

Tungviktare:
Det erymanthiska vildsvinet var nästan lika högt som en vuxen människa. När det här monstersvinet var ute på härjningståg brakade det in i offren med sin ett ton tunga kropp och krossade dem.

Människoätande gris:
Riktiga vildsvin har trubbiga, platta tänder som passar för att äta blad och rötter. Det erymanthiska vildsvinet hade emellertid spetsiga framtänder för att tugga på en annan sorts föda, nämligen människor.

Svinaktigt:
Ett av Herakles tolv storverk var att fånga det erymanthiska vildsvinet. Han fick uppdraget av Eurystheus, kungen i de antika städerna Mykene och Tiryns. Herakles fick resa långt och kom fram till berget Erymanthos mitt i vintern, när marken var täckt med ett tjockt lager snö. Han hörde vildsvinet snarka och hittade odjurets lya. Herakles smög bakom det sovande vildsvinet och ropade högt. Det skrämda vildsvinet rusade yrvaket ut och halkade i snön. Då passade Herakles på att fånga det.

Kruka: Eurystheus trodde inte att Herakles kunde besegra vildsvinet. När han hörde att hjälten var på väg tillbaka blev han livrädd, både för Herakles och svinet, och gömde sig i en stor kruka.

<---Fakta--->
Namn: Kommer av berget Erymanthos där vildsvinet levde.
Kropp: Enorm kropp som vägde ett ton, tjocka betar, vassa tänder.
Var: Berget Erymanthos i Grekland under antiken.
Ursprung: Grekisk mytologi.
Visste du: Det sägs att betarna från det erymanthiska vildsvinet sattes upp på väggarna i ett Apollontempel i Grekland.

Källa: International Masters Publishers BV/IMP's monsterkort

Fakta om monster - Del 43

Inte ens en jättestor gris skulle vara ett problem för vildsvinet.

Det var allt för den här gången. Nästa vecka kommer ni att få läsa om Midgårdsormen.

HQ