Svenska
Blog

Fakta om monster - Del 45

Valfisken:
Valfisken var ett frutkansvärt havsmonster. Det hade skapats av havsguden Poseidon som straff för att de grekiska gudarna blivit förolämpade. Valfisken härjade i staden Jaffa och dödade alla som kom i dess väg. Till slut besegrades monstret av den grekiske hjälten Perseus.

Tänk på vad du säger:
Andromeda var prinsessa av Jaffa och dotter till kung Kefeus och drottning Kassiopeia. Drottningen skröt med att hon var vackrare än nereiderna, Poseidons döttrar. När Poseidon fick höra den här förolämpningen mot gudarna sände han Valfisken för att förstöra drottningens land och krossa hennes folk. Kungen frågade ett orakel om råd och fick reda på att enda sättet att hejda Valfisken var att offra Andromeda till monstret.

Dubbelt hot: Odjuret hade skapats av havsguden Poseidon och levde i havet, men Valfisken klarade sig lika bra på land som i vatten.

Tre i en:
Enligt myten hade Valfisken framben som en hund, uppsvälld kropp som en val eller delfin och en ormliknande stjärt eller svans som var kluven längst ut.

Hjälp från ovan:
Perseus var på väg hem från striden mot gorgonen Medusa när han stötte på Andromeda. Hon satt fastkedjad vid en klippa och inväntade sitt öde. Preseus red på den bevingade hästen Pegasus och bar på gorgonens huvud i en mantel, eftersom alla levande varelser som såg huvudet genast förvandlades till sten. När Valfisken kom för att sluka Andromeda red Perseus fram och höll Medusas huvud framför monstret. Valfisken förvandlades till sten, föll sönder och ramlade i havet.

Snacka om ben!
Romerska vetenskapsmän hävdade att de sett Valfiskens skelett i Rom. Det var tolv meter långt och hade ryggkotor som var 1,8 meter i omkrets. Nutida forskare menar att benen nog kom från en val.

<---Fakta--->
Namn: Kommer av att man förr trodde att valar var fiskar.
Kropp: Stort huvud med vassa tänder, framben med klor, stjärt som en orm.
Var: I staden Jaffa vid Medelhavets kust i dagens Israel.
Ursprung: Skapades av Poseidon, den grekiske havsguden.
Visste du. Perseus belöning för att rädda staden Jaffa och Andromeda var att få gifta sig med prinsessan.

Källa: International Masters Publishers BV/IMP's monsterkort

Fakta om monster - Del 45

Det var allt för den här gången. Nästa vecka kommer ni att få läsa om Sekhmet.

HQ