Svenska
Blog

Fakta om monster - Del 47

Harpyjor:
Harpyjor var delvis häxor och några av de vidrigaste varelserna i grekiska myter. De anföll från luften för att stjäla mat ur munnen på människor eller för att ta tag i dem och föra bort dem till underjorden. Överallt där harpyjorna hade varit dröjde en fruktansvärd stank kvar.

Farmorsgam:
Harpyjorna liknade gamla häxor. De hade stripigt hår och långa näsor med vårtor. Längst ut på händerna och fötterna satt sylvassa klor och på ryggen växte kraftiga vingar som såg ut som en rovfågels.

Kroppslukt:
De här monstret var odödliga, men deras kroppar stank av förruttnelse. Enligt myten lämnade harpyjorna en fruktansvärd lukt av död efter sig och det var nästan omöjligt att bli av med stanken.

Mot underjorden:
Enligt antikens myter var harpyjornaa viktigaste uppgift att föra de dödas själar till underjorden, som kallades Hades. När de kom fram torterade harpyjorna personer som hade varit elaka när de levde. Harpyjorna hackade och rev på deras kroppar med sina vassa klor. Ibland smet harpyjorna ut från Hades för att leta reda på levande byten. I det antika Grekland försökte man förklara många mystiska försvinnanden med att människor fördes bort av harpyjor.

Alltid hungrig:
Det sas att harpyjor levde under en förbannelse och alltid var utsvultna. De brukade svepa ner från skyn för att stjäla mat från människor. Men trots att de såg tärda och svaga ut var varelserna mycket starka, och människor kunde inte besegra dem.

Skåda in i framtiden:
I vissa berättelser kunde harpyjorna se in i framtiden. Ibland plågade de människor med att tala om allt hemskt som skulle hända dem längre fram.

Straffgudinnor:
Harpyjorna sändes ofta till jorden för att bestraffa människor som hade förolämpat gudarna. Kung Fineus i Salmydessos hade betalat med sin syn för att kunna se in i framtiden. När han använde sin förmåga för att förråda Zeus sände den mäktige guden harpyjor för att låta Fineus svälta. De stal all mat som kungen försökte äta.

<---Fakta--->
Namn: Kommer av det latinska ordet "harpyia" som betyder "en som rövar bort".
Kropp: Vingar och klor som en rovfågel, huvud och överkropp som en häxa.
Var: På öar i antikens Grekland.
Ursprung: Grekiska myter.
Visste du: I vissa legender beskrivs harpyjor som vackra, bevingade kvinnor som kunde orsaka stormar.

Källa: International Masters Publishers BV/IMP's monsterkort

Fakta om monster - Del 47

Det var allt för den här gången. Nästa vecka kommer ni att få läsa om hydran.

HQ