Svenska
Blog

Fakta om monster - Del 48

Hydra:
Jätteormar förekommer ofta i legender och myter, och hydran anses vara en av de största och mest vildsinta. Det sas att det här vattenmonstret hade nio farliga huvuden, vart och ett med vassa huggtänder fyllda av gift. Och det största huvudet kunde inte dö. Hydran härjade kring den grekiska orten Lerna och stoppade vattentillförseln. Hjälten Herackles kom till byns räddning och besegrade hydran i en våldsam kamp.

Född ond:
Hydra föddes till ondska. Monstrets mamma Echidna hade ormkropp och pappan Tyfon hade flera huvuden, främst ormhuvuden. Båda föräldrarna hatade människor och hydran följde i deras fotspår. Besten slog sig ner i träskmarkerna nära den forntida grekiska byn Lerna. Den vildsinta ormen blockerade vägen till den enda vattenkällan i området och anföll alla som försökte passera ormens territorium.

Upp med huvudena:
Hydrans åtta mindre huvuden kunde dödas, men så fort man högg av ett huvud växte genast två nya ut på samma ställe. När hydran sårades i en strid ledde det därmed till att monstret bara blev starkare.

Stort huvud:
Ett av hydrans huvuden var större än de övriga. Det stora huvudet, som satt mitt bland de små huvudena, var odödligt och kunde inte förstöras. Enligt vissa berättelser var det odödliga huvudet gjort av guld.

Dreglande giftmonster:
Hydran var livsfarlig och gift droppade från de enorma gifttänderna. Ormen sprutade in så mycket kemiska ämnen i människor och stora djur att de dog av bara ett bett.

Miljöfarlig andedräkt:
Det var inte bara tänderna som var giftiga utan även hydrans andedräkt. Den förgiftade luften i ormens territorium. Alla som tog ett djupt andetag i närheten av monstrets hem föll ihop efter några steg.

Använd huvudena!
Ett av Herakles storverk var kampen mot hydran. Varje gång hjälten högg av ett huvud växte två nya ut på samma ställe. För att sätta stopp för detta sa Herakles till sin brorson Iolasatt bränna halsen på hydran när ett huvud blev avhugget. Huvudet kunde inte växa ut igen när köttet var bränt. ill slut lyckades Herakles hugga av det odödliga huvudet. Det förblev vid liv men hjälten grävde ner det djupt i marken.

<---Fakta--->
Namn: Av det grekiska ordet "hydro" som betyder "vatten".
Kropp: Ormkropp, ett stort odödligt huvud, åtta mindre huvuden.
Var: Nära byn Lerna i södra Grekland under antiken.
Ursprung: Grekiska myter.
Visste du: En av de många öarna utanför Greklands kust har fått namnet Hydra efter den legendariska ormen.

Källa: International Masters Publishers BV/IMP's monsterkort

Fakta om monster - Del 48

I grekiska myter berättas hur Herakles besegrade hydran med list och styrka.

Det var allt för den här gången. Nästa vecka kommer ni att få läsa om onin.

HQ