Svenska
Blog

Fakta om monster - Del 52

Fenix:
Fågeln Fenix var tecknad i lysande färger och ansågs ha evigt liv. Myten berättar att varje gång fågeln dog, uppstod den ur sin aska. Fågelns sång var den vackraste på hela jorden och Fenix kunde flyga längre och fortare än någon annan fågel. I många kulturer har man vördat Fenix för dess skönhet och odödlighet.

Lysande fågel:
Den grekiske historieskrivaren Herodotos skrev att Fenix kropp var stor som en örnkropp med röda, gyllene och lila fjädrar.

Daggdroppar:
Fenix såg vildsint ut, men fågeln var så fridsam att den inte kunde döda eller skada något levande, inte ens frukter och blommor. Fågeln åt bara kryddor och drack dagg.

Resa sig ur askan:
Fenix var en fantastisk fågel och det sades att den levde i 500 år. Det fanns bara en Fenix åt gången. När den vackra fågeln visste att den snart skulle dö byggde den ett rede av kryddväxter som började brinna när fågeln satte sig på dem. När flammorna hade slukat fågeln föddes en ny Fenix ur askan. Att fågeln kunde resa sig ur asken till ett nytt liv var i vissa kulturer en symbol för återuppståndelsen från de döda.

Storslagen begravning:
I tidiga legender om Fenix berättades att en ny fågel föds ur kroppen på den som dör. Den nyfödda fågeln lägger den gamla i ett klot av myrra, ett väldoftande och klibbigt ämne, och flyger med klotet till solgudens tempel i Egypten. Klotet med myrra placeras på altaret eller begravs.

Gudomligt djur:
I kinesiska myter förekommer en fågel som liknar en fenix. Den kallas feng huang. Huvudet är en symbol för solen och vingarna för vinden, stjärtfjädrarna representerar blommorna och träden och fötterna planeten jorden.

<---Fakta--->
Namn: Kommer kanske från ett grekiskt ord för palm, det träd där fågeln sades ha sitt rede.
Var: Öknen i Arabien.
Ursprung: Beskrevs i detalj av den grekiske historieskrivaren Herodotos (484-425 f.Kr.).
Visste du: I böckerna om Harry Potter berättas att rektorn, professor Dumbledore, har en fenix som heter Fawkes. I Hemligheternas kammare läker Fawkes Harrys sår med sina tårar och räddar hans liv.

Källa: International Masters Publishers BV/IMP's monsterkort

Det var allt för den här gången. Nästa vecka kommer ni att få läsa om mokele-mbembe.

Fakta om monster - Del 52

Under medeltiden förekom Fenix i bestiarier, böcker om fantasidjur och riktiga djur.

HQ