Svenska
Blog

Fakta om monster - Del 56

Thalos:
Thalos var en jätte i metall som var skapad av en grekisk gud. Han vaktade ön Kreta och det sas att han slet loss stora stenbumlingar från klipporna som han kastade på fientliga fartyg. Han brände besättningen på sin bronshud som var nästan lika het som solen. Med rå styrka kunde han slå ut en hel invasionsarmé.

Jätte i brons:
Enligt myten var Thalos en jätte helt gjord i brons, nio meter hög. Smidesguden Hefaistos hade tillverkat honom och Zeus, den högste guden, sände Thalos till Kreta för att bevaka öns stränder.

Livlina:
Den här jätten fick liv eftersom gudarnas blod rann i honom. Thalos hade en enda ven för blodet, vilken sträckte sig från huvudet till hälen. I foten hade han en propp som hindrade blodet från att rinna ut.

Eld!
Thalos förvandlade sin kropp till en flammande eld som förintade en armé från Sardinien när dem försökte invadera Kreta.

Mystisk:
I grekiska myter finns olika versioner av historien om Thalos. Enligt en del var han den siste i en ras bronsjättar och enligt andra var han en bronstjur.

Tömd på blod:
Det berättas at Zeus sände Thalos att bevaka jungfrun Europa genom att patrullera Kretas kust och driva bort alla fartyg som försökte lägga till. Jätten kastade stora stenblock mot fartyg som närmade sig, så att de slogs i spillror. När skeppet Argo nalkades lyckades kvinnan Medea förtrolla Thalos med en sång så att hon fick stiga iland. Hon gav Thalos en sömndryck och drog sedan ur proppen i foten. Allt blod rann ut och jätten dog. Sedan kunde hela besättningen från Argo gå iland.

<---Fakta--->
Namn: Kommer från det latinska ordet "talus" som betyder "uthållig".
Kropp: Jättestor människo kropp av brons.
Var: Thalos gjordes på toppen av berget Olympus och sändes till Kreta.
Ursprung. Grekiska myter från antiken.
Visste du: Hefaistos, guden som skapade Thalos, gjorde också dansande kvinnor och eldsprutande tjurar i metall.

Källa: International Masters Publishers BV/IMP's monsterkort

Det var allt för den här gången. Nästa vecka kommer ni att få läsa om de stymfaliska fåglarna.

Fakta om monster - Del 56

Med hjälp av specialeffekter fick Thalos "liv" i filmen Jason and the Argonauts (1963).

HQ