Svenska
Blog

Fakta om monster - Del 60

Vampyrer:
Berättelser om vampyrer är riktigt läskiga. De här varelserna lär sova i kistor på dagen, men vaknar upp på kvällen - och törstar efter människoblod! Vampyrer sägs vara mer kraftfulla än människor och de brukar inte misslyckas när de valt ut ett offer. Enligt myten kan vampyren till och med förvandla sitt offer till en vampyr. Offret är dömt till ett liv med evig blodtörst.

För evigt:
Vampyrer sägs ha en otrolig styrka och vara så snabba att det mänskliga ögat inte kan se dem. Med sådana egenskaper lever de här monstren för evigt, om de inte faller offer för vampyrjägare.

Bleka kopior:
Enligt myterna ser vampyrer ut precis som människor, men deras hud är mycket blek eftersom inget blod flyter genom blodkärlen. Deras hörntänder växer ut till huggtänder som på vilda djur. De här monstren biter människor med huggtänderna och dricker deras blod.

Blodtörstig:
Enligt myten finns det bara en sak som kan ge liv åt vampyrens kropp; nämligen människoblod. Vampyren väljer ut sitt offer och kan följa efter det på flera olika sätt. Förföljaren kan hålla sig dold i skuggorna och sedan kasta sig fram ur mörkret. Vampyren gillar också att reta offret. Den rör sig så att offret kan höra den och dyker sedan plötsligt upp ansikte mot ansikte, redo att dricka blod. Ibland vill vampyren ha sällskap. När den har bitit ett offer kan den tvinga den döende personen att dricka en munfull av vampyrens blod. Då förvandlas personen omedelbart till en ny vampyr.

Att döda en vampyr:
Det enda säkra sättet att döda en vampyr är att hålla den fången utomhus på dagen så att solljuset kan bränna köttet till aska. Det kan också fungera att stänka heligt vatten på monstret eller att köra en träpåle genom hjärtat.

Vampyrgreve:
Den mest berömde vampyren är greve Dracula (också en vanlig roll i filmer). Figuren skapades 1887 av Bram Stoker för hans bok Dracula. Den här gamle vampyren levde ensam i Transsylvanien, men flyttade till London för att hitta nya offer. Draculas högsta önskan var att få återförenas med sin döda hustrus ande. Han trodde att han funnit henne i kvinnan Minas kropp.

<---Fakta--->
Namn: Kommer av det serbiska ordet "vampir".
Kropp: Människokropp med blek hud och huggtänder.
Var: Varsomhelst.
Ursprung: Medeltida myter i Europa.
Visste du: Rollfiguren Dracula bygger på berättelser om en grym härskare i Rumänien på 1400-talet - Vlad Tepes.

Källa: International Masters Publishers BV/IMP's monsterkort

Det var allt för den här gången. Nästa vecka kommer ni att få läsa om Baba-Jaga.

Fakta om monster - Del 60

Under dagen lär vampyrerna ligga och sova i sina kistor.

HQ