Svenska
Blog

Fakta om monster - Del 61

Baba-Jaga:
Den som färdas i de djupa skogarna i östra Europa måste vara på sin vakt mot en av världens mäktigaste häxor: Baba-Jaga. Den här påhittade, fula käringen kan besvärjelser som får människor att stanna upp och stelna till. Hon kan till och med styra djuren och vädret. Baba-Jaga älskar människor - alltså att äta dem. Hon lurpassar i skogen på oförsiktiga vandrare.

Knacka inte på:
Baba-Jaga lever djupt inne i den mörka skogen dör hon överfaller vandrare. När någon som gått vilse i skogen råkar komma till hennes kusliga stuga och knackar på för att få hjälp, händer det att hon stoppar in personen i ugnen och äter den till nästa måltid.

Mörkrets krafter:
Baba-Jaga sägs vara en mäktig häxa som använder mängder av trollformler och kan styra djuren. Hon brukar förtrolla människor så att de inte kan röra sig och sedan låta ett par fåglar hämta dem och flyga dem till hennes gömställe.

Mobilt hem:
Den här mäktiga häxan har förtrollat sitt hem så att det har vingar och kan flyga från plats till plats. När det landar står det på fyra kycklingben. Stugan är smyckad med benen från häxans offer, och vid dörren hänger ofta skallarna.

Mortel:
När Baba-Jaga färdas genom skogen glider hon fram i en mortel (en keramikskål) och paddlar med en jättestor mortelstöt (en tung klubba som används för att ,aöa). Längst bak sätter hon en kvast som sopar bort spåren så att ingen kan följa efter.

Köpslående häxa:
Ibland är den elaka Baba-Jaga lite barmhärtig och gör en överenskommelse med sina offer. Hon låter dem leva, och hjälper dem till och med med deras problem, om de lovar att samla ingredienser till hennes trolldrycker på farliga ställen. I en saga skickas flickan Vasilisa ut i skogen av sin elaka styvmor och fångas av Baba-Jaga. Häxan ger flickan flera svåra uppgifter, Mwn Vasilisa är modig och gör det hon ska. Baba-Jaga håller då sitt löfte och ger flickan en magisk skalle som förvandlar den elaka styvmodern till aska.

<---Fakta--->
Namn: "Baba" är ryska för "farmor", "Jaga" kommer från ryskans "Kostjanaja Noga", som betyder "benigt ben".
Kropp: Tunn kropp som ser bräcklig ut, vassa tänder, smycken av ben.
Var: Djupa skogar i östra Europa.
Ursprung: Ryska folksagor.

Källa: International Masters Publishers BV/IMP's monsterkort

Det var allt för den här gången. Nästa vecka kommer ni att då läsa om Anubis.

Fakta om monster - Del 61

Baba-Jaga tog hjälp av korpar för sina illdåd.

HQ