Svenska
Blog

Fakta om Monster - Del 66

Basilisk:
I romerska myter finns många monster, och ett av de minsta var också ett av de mest skrämmande. En basilisk var lika liten som en kyckling, men hade magiska krafter som fick människor att låsa in sig i sina hus. Basilisken kunde döda allt levande med en enda blick och dess andedräkt kunde dessutom kväva offren till döds.

Var hälsad:
Basiliskens namn betyder "liten kung". Kammen med fjädrar på huvudet liknade nämligen en krona. Monstret härskade över sitt område eftersom ingen vågade närma sig odjuret.

halvblod:
Enligt myten var basilisken en korsning mellan en tupp och en orm. Kroppen var ungefär lika stor som en kycklings, men den var täckt med fjäll istället för fjädrar. På huvudet satt fjädrar och en näbb, men odjuret hade även knivliknande tänder.

Dåligt ägg:
Enligt myten skapades en basilisk när en groda eller en orm stal ett kycklingägg och tog hand om det tills djuret kläcktes, och hade blivit en basilisk. När basilisken kom fram ur ägget blev barnvakten den förste att dö av monstrets blick. Basilisken kunde sedan döda tusentals djur och människor innan den blev besegrad.

Blickar kan döda:
Berättelser om basilisker handlar nästan alltid om de små odjurens otroliga förmåga att döda. En enda blick från en basilisk fick hjärtat att stanna i vilken levande varelse som helst. Dessutom var andedräkten giftig. En vandrare visste alltid när han eller hon närmade sig monstrets område. Varenda växt som basiliskens andedräkt rört vid hade vissnat och dött. Vattnet i floder och sjöar hade blivit förgiftat och spred en fruktansvärd stank. När en basilisk närmade sig vågad ingen sätta sin fot utanför huset av rädsla för att gå en hemsk död till mötes.

Dubbelt hot:
Det fanns bara två djur som kunde skrämma en basilisk. Det sas att vesslan kunde stå emot monstrets blick och giftiga andedräkt och att den kunde ge odjuret en riktigt match. Dessutom blev basilisken livrädd när en riktigt tupp gol.

Spegelbild:
Tuppar och vesslor kunde skrämma bort basilisker, men det fanns bara ett enda sätt att döda dem. Med hjälp av en spegel kunde en människa komma nära monstret utan att se det i ögonen. Personen visade sedan basilisken dess egen spegelbild och dödade den.

<---Fakta--->
Namn: Kommer av det latinska ordet "basiliscus" som betyder "liten kung".
Kropp: Huvud, klor, vingar som en tupp, kropp och svans som en orm.
Var: I hela Europa.
Ursprung: Romerska myter under antiken.
Visste du: Myterna om basilisker dök upp när européer för första gången sett kobror. Att en vessla kan döda en basilisk kommer av att mangustrar dödar kobror.

Källa: International Masters Publishers BV/IMP's monsterkort

Det var allt för den här gången. Nästa vecka kommer ni att få läsa om ödlemänniskor.

Fakta om Monster - Del 66

På en del bilder liknar basiliskerna fiskar och ser nästan ut som spjutrockor.

HQ