Svenska
Blog

Fakta om Monster - Del 68

Gargouille:
En gargouille är ett monster som stilla tittar ner på världen från sin plats uppe på taket på kyrkor och andra byggnader. Enligt myten blir den levande på natten, bryter sig loss från sin stenplattform och svävar i skyn, redo att skydda området mot allt ont. Vissa gargouiller är emellertid inte så snälla - de hotar och skrämmer människor.

Den förste gargouillen:
Den första historien om en gargouolle uppkom i den franska byn Rouen. Det sägs att byn på 500-talet härjades av en våldsam, eldsprutande drake som hette La Gatgouille. Den helige Romanus fick höra talas om detta och begav sig till byn. Den helige mannen använda mystiska krafter för att betvinga draken och ledde sedan in den i byn i koppel. Byborna brände draken, men huvudet och halsen tog inte eld. De satte då upp huvudet ovanför dörren till ett av husen, som varning till andra onda makter. Det var den första gargouillen. Det sägs att ondskan aldrig mer kom till Rouen.

Formad:
En gargouille kan se ut som ett riktigt djur, exempelvis ett lejon, som ett mytologiskt djur, till exempel en grip, eller som en blandning av dessa.

Patrulltjänst:
På dagen sitter dessa varelser på sina stenplattformar högt uppe, men när det blivit helt mörkt får de liv. Gargouillerna vaktar staden när invånarna sover. En del flyger högt uppe i luften på sina enorma vingar och driver bort onda makter som försöker ta sig in i staden.

Omvänd:
Då och då vänder sig en gargouille mot människorna. Den börjar hata dem för att tvingas leva isolerad på ett tak. En sådan avfälling går till anfall i nattens mörker, men de andra gargouillerna krossar honom tillslut.

Franska vänner:
Några av de mest berömda gargouillerna sitter på taket till den väldiga katedralen Notre Dame i Paris i Frankrike. Folk från hela världen kommer dit för att titta på de groteska skulpturerna. I den tecknade filmen Ringaren i Notre Dame (delvis baserad på romanen av Victor Hugo( är huvudrollsinnehavaren en man med puckelrygg som lever i kyrkans klocktorn. Där blir han god vän med några av gargouillerna.

<---Fakta--->
Namn: Kommer av det latinska ordet "gurgulio" som betyder "strupe".
Kropp: Stenkropp, fult ansikte, stora klor, enorma vingar.
Var: På taket till höga byggnader.
Ursprung: Medeltida europeiska myter.
Visste du: I en gargouille satt det ofta ett rör som gick genom kroppen. Det användes för att leda bort vatten från taket och det såg då ut som om gargouillen sprutade vatten.

Källa: International Masters Publishers BV/IMP's monsterkort

Det var allt för den här gången. Nästa vecka kommer ni att få läsa om snömannen.

Fakta om Monster - Del 68

Många byggnader i världen har gargouiller som väktare.

HQ