Svenska
Blog

Fakta om Monster - Del 69

Snömannen
Den gäckande snömannen är bara känd från fotspår i snön och några berättelser från ögonvittnen. Han lär dock hålla till på isolerade platser högt uppe bland världens högsta berg, i Himalaya. Det enda man vet om det här legendariska monstret är att han vill vara ifred och anfaller människor som vågar sig in i hans territorium. En del säger att snömannen, som också kallas yeti, till och med äter upp de inkräktare han fångar.

Stora fötter:
Det enda beviset för att snömannen existerar är jättestora fotspår i snön på sluttningarna i Himalaya. Spåren är upp till 45 cm långa och 30 cm breda. Vissa personer hävdar att de har sett snömannen, men det finns inga foton på varelsen.

Högrest:
Människor som säger att de har sett snömannen ger olika beskrivningar. En berättelse handlar om en björnliknande varelse som är 4,5 m heter. En annan variant av snömannen har beskrivits som en hårig och över två meter lång människa.

Är den verklig?
Man har aldrig fångat en levande snöman, varken på bild eller i bur, och många människor anser att monstret är en myt. Men det finns fortfarande vissa som tror att snömannen är verklig. I flera kloster i Tibet finns kvarlevor som sägs komma från det legendariska monstret. Är 2003 hittade ryska forskare en stor, vit och hårig fot i snön. Röntgenbilder visar att benen inuti är tusentals år gamla, men det krävs fler tester för att avgöra om fossilen kommer från snömannen.

Respektingivande:
Folket sherpa, som lever i Himalaya, har stor respekt för snömannen. De menar att snömannen vaktar sitt territorium mycket noga och att han gärna vill smaka människokött då och då, även om han främst äter grönsaker. Sherpafolket vänder därför om när de ser spår av snömannen.

Efterlyst:
År 1961 förklarade regeringen i Nepal att snömannen var verklig och bestämde sig för att hitta honom. Myndigheterna erbjöd en belöning på 100 000 kronor till den som kunde lägga fram avgörande bevis för att varelsen existerar. Men ingen har lyckats - hittills.

<---Fakta--->
Namn: Snömannen kallas också yeti, vilket kommer från ett tibetanskt ord för "magisk varelse".
Kropp: Jättestor, människoliknande kropp; vit, lurvig päls; stora fötter.
Var: I bergskedjan Himalaya i Asien.
ursprung: Folktro i Tibet.
Visste du: Snömonstret Wompa i Star Wars-filmen The Empire Strikes Back baserades på berättelserna om snömannen.

Källa: International Masters Publishers BV/IMP's monsterkort

Det var allt för den här gången. Nästa vecka kommer ni att få läsa om gorgoner.

Fakta om Monster - Del 69

Existerar snömannen eller ej?

HQ