Svenska
Blog

Nu har jag sett Gudfadern-filmerna

Gudfadern. En trilogi som alla hyllat på ett eller annat vis. Jag själv ansåg att filmerna antagligen inte skulle vara särskilt bra, vilket gjorde att jag inte hade någon lust att se dem. Ansåg inte heller att det var min typ av film.

Men när jag fyllde 15 så fick jag ju The Coppola Restoration (som innehåller de tre Gudfadern-filmerna och en massa extramaterial). Vart rätt förvånad, men tänkte att jag kunde ge det en chans i alla fall. För alla verkade tycka att det var fel att jag inte hade sett dem...

Men nu så har jag sett dem. Filmerna, alltså. Och jag kan säga direkt att dem är riktigt bra. Kan vara bland det bästa jag har sett (men det slår nog inte The Rock).

Den första filmen började inte alls bra, inte enligt mig. Var nästan helt säker på att den skulle vara usel, men så vart ju inte fallet. Ju mer man såg, desto bättre blev den. Jag såg dock inte det speciella med Al Pacino (men han är bra). Däremot diggade jag Marlon Brando stenhårt, som helt klart var coolast i hela filmen. Ger Gudfadern en stark nia.

Sedan gick jag över till Gudfadern II. Den här gången hade jag otroligt stora förväntningar, men blev tyvärr besviken. Egentligen var den inte dålig, långt ifrån. Men hoppen mellan Michael (Al Pacino) och Vito (Robert De Niro) var för osammanhängande enligt mig. Visst fick man veta lite om familjen Corleones ursprung när vi följde De Niro, men jag tyckte att det inte var så intressant att följa. Dock ska Robban ha creds för att han är så bra, vilket räddar de scenerna. Skulle nog ge tvåan en stark sjua.

Sedan hoppade jag ju över till Gudfadern III, såklart. Den här gången hade jag inte alls så höga förväntningar, eftersom jag blev lite besviken på tvåan. Dock var det helt i onödan eftersom trean var otroligt bra. Nu kunde jag faktiskt se storheten med Al Pacino, vilket kan bero på att jag har hängt med i tre filmer där han är med i. Tänker ge Gudfadern III en stark nia, precis som första filmen.

Något som man märkte direkt var att filmerna var otroligt långa. Orkade aldrig se klart en film på en kväll, så jag såg en hel film på två kvällar. Det var också sega segment i alla filmerna (eller så var de bara helt ointressanta).

Ettan och trean är helt klart bäst enligt mig, men jag är osäker på vilken av dem som är bäst. Nåja, dem får ligga på delad plats, eftersom det är så svårt att välja.

Jag känner mig nöjd nu efter att ha sett Gudfadern-filmerna. Från att ha varit hyllade filmer som jag trodde att jag inte skulle ha gillat, till en otroligt mästerlig trilogi.

Nu har jag sett Gudfadern-filmerna

Hade gärna sett Marlon Brando i de två uppföljarna, men Al Pacino och Robert De Niro duger.

HQ