Svenska
Blog

Åsikter kring Bionicles efterträdare

Ni kanske kommer ihåg att jag berättade den tråkiga nyheten om att Lego skulle sluta med Bionicle. Väntade mig inte alls den respons som bloggen fick, med väldigt många "R.I.P"-inlägg. Det var faktiskt lite skönt att se dessa kommentarer, då jag inte är ensam på GR med att gilla Bionicle.

Ni kanske kommer ihåg att jag även nämnde att Bionicle skulle ersättas med något som hette Hero Factory. Vid den tidpunkten hade jag bara en bild som var relativt lite, men det såg inte alls bra ut. Men nu har jag fått chansen att studera de noggrannare, i butik och i hemmet (köpte två stycken figurer för det ändamålet). Och jag tänker nu berätta lite om de. Men först så ska jag berätta orsaken till varför Lego slutade med Bionicle, då jag inte hade den informationen.

Det började att gå sämre för Bionicle, tragiskt nog. Det sålde inte alls så bra på sista tiden som det brukade, vilket fick Lego att fatta ett svårt beslut (enligt de själva). De beslutade sig för att lägga ner produktionen av figurerna, men bad Greg Farshtey att fortsätta med storyn ett tag till.

En annan orsak till varför Bionicle lades ner var för att storyn var på väg att sluta. Även om Lego hade fortsatt med Bionicle något år till så hade de blivit tvungna lägga ner det i vilket fall som helst.

Båda anledningarna känns logiska. Har något sluta sälja bra så är det ju ingen idé att fortsätta med det, och det kändes som att storyn tog slut redan vid 2010. Tänker inte berätta den här gången varför. Förutom att den största antagonisten dör.

När jag skrev den förra bloggen om det här så visste jag inte vad jag tänkte om det egentligen. Allt som gick i huvudet var att "Lego ska sluta med Bionicle". Nu har jag på sätt och vis kunnat acceptera att det är över, men jag kommer alltid att sakna det.

Men nu ska jag berätta lite om deras efterträdare, Hero Factory. Först tyckte jag inte alls att figurerna såg bra ut, och namnet är horribelt. Men vid lite närmare inspektion så ser de rätt bra ut. Läste även någonstans att Lego hade rushat med Hero Factory efter att ha lagt ner Bionicle, så jag tror att det kommer att bli bättre nästa år.

Figurerna säljs på exakt samma sätt som Bionicle gjorde; hjältarna i "burkar" och skurkarna säljs i större kartonger. På samtliga figurer så står det rätt tydligt "From the makers of Bionicle characters". Är faktiskt förståeligt att de skyltar med det, eftersom mindre insatta personer och föräldrar antagligen inte vet att Bionicle har slutat, och även om Hero Factory liknar Bionicle lite grand så är det ju inte samma namn. Med denna lilla "skylt" så försäkrar sig Lego att kamma hem mer pengar.

Figurerna har jag lite blandade åsikter om. Vissa ser rätt coola ut, vissa ser helt okej ut och vissa får jag "meh"-intryck av. Jag stör mig dock på att hjältarna kostar en hundralapp och går att bygga upp på mindre än en minut. Skurkarna för 150 kr är väl klara på lite mer än en minut och de ännu dyrare vet jag inte. Men lite synd att det ska gå så fort att bygga de med tanke på priset...

Eftersom det ändå kommer från samma team som gjorde Bionicle väntade jag mig en bra story. Men vad får vi? Hero Factory är en fabrik som bygger robothjältar som bekämpar skurkar runtom i universum.

Okej? Vad är det där för story? Känns som om det kommer från vilket löjligt barnprogram som helst. Påtal om barnprogram, Hero Factory ska gå på Cartoon Network. Antar att det är för att göra reklam av figurerna så att Lego får in kosing.

Att leva i dået kan fungera ibland, men inte vid det här tillfället. Bionicle är slut, och oavsett vad jag gör så kommer det nog inte tillbaka. Allt jag kan göra är att anpassa mig till nuet, för Hero Factory har ändå rätt okej figurer, även om det inte är 100% prisvärt.

Jag fick då också veta en hemsk nyhet. Det är inte bara Hero Factory som ska ersätta Bionicle. Sanningen om vad den andra ersättaren är för något är för hemsk. Det heter Ben 10...

Åsikter kring Bionicles efterträdare

I framtiden kanske Hero Factory blir bättre än Bionicle, även fast jag tvivlar på det. Men vem vet?

HQ