Svenska
Blog

Fakta om Monster - Del 73

Katoblepas:
Katoblepas var ett av de hemskaste monstren i antikens myter. Det här odjuret lär ha ätit giftiga växter så att det kunde andas ut stinkande, giftiga ångor. Dessutom förvandlades allt levande som Katoblepas stirrade på till en staty av sten. Som tur var kunde djuret inte lyfta huvudet så högt utan gick omkring och släpade trynet i lerig jord.

Skitig mun:
Det berättas att Katoblepas huvud var så stort och tungt att djuret inte kunde hålla det uppe. Monstret släpade trynet i leran och gick med öppen mun och tungan hängande utanför. Smuts och grus fastnade i ansiktet när djuret traskade omkring.

Järnrustning:
Enligt vissa berättelser hade det här odjuret fjäll på kroppen som var hårda som järn. Få fiender, människor eller djur, kunde tränga sig igenom rustningen även om de hade starka och vassa vapen.

Dålig andedräkt:
Enligt myten mumsar Katoblepas på giftiga växter. Det ger monstret en mycket dålig andedräkt, och det bildas ett giftigt moln runt kroppen när Katoblepas andas ut ordentligt.

Hoppsan!
Eftersom monstret släpar huvudet i leran hela tiden ser det inte så mycket av vad som händer runt omkring. Det berättas att Katoblepas en gång råkade äta sina egna framben eftersom djuret inte kunde se vad det tuggade på.

Stendöd:
Katoblepas ser ut som en ömklig figur, men den som tittar in i djurets ögon får erfara monstrets verkliga kraft. Det berättas om europeiska äventyrare som kom till Afrika och nyfiket lyfte upp Katoblepas huvud för att ta sig en ordentlig titt. Lokalbefolkningen visste hur farligt det var, men de ghann sällan stoppa äventyrarna. Allt levande som ser in i Katoblepas ögon förvandlas genast till sten.

Vilddjur:
Rykten om Katoblepas har förekommit i Europa och Afrika i hundratals år. Den första rapporten om det här monstret kom under antiken från den romerske historieskrivaren Plinius den äldre. Han hävdade att han hade sett odjuret när han reste i norra Afrika under den tid då Afrika började utforskas av romarna. Sedan dess har Katoblepas dykt upp i många historier. Den franske författaren Gustave Flaubert skrev en berättelse där Katoblepas berättar för den helige Antonius om sitt sorgliga liv. De som menar att Katoblepas aldrig funnits anser att Plinius såg en gnu som böjt huvudet för att beta och trodde att det var ett odjur.

<---Fakta--->
Namn: Kommer av ett grekiskt ord som betyder "det som håller ner huvudet".
Kropp: Enormt huvud som liknande ett vildsvins; liten, grisliknande kropp; pyttesmå vingar.
Var: I Etiopien.
Ursprung: Romerska myter.
Visste du: I en del berättelser har Katoblepas en tjurs kropp och huvud, inte ett vildsvins.

Källa:International Masters Publishers BV/IMP's monsterkort

Det var allt för den här gången. Nästa vecka kommer ni att få läsa om Camazotz.

Fakta om Monster - Del 73

Kanske är gnuer grunden till myten om Katoblepas.

HQ