Svenska
Blog

Fakta om Monster - Del 74

Camazotz:
Många människor blir skrämda av historier om fladdermöss. För tusen år sedan spred myterna om en blodtörstig fladdermus stor som en människa skräck bland invånarna i Centralamerika. Demonen Camazotz tog formen av en jättelik vampyrfladdermus, och det sas att demonen dödade både människor och djur för att dricka deras blod.

Blodtörstig:
Enligt en forntida mayamyt var Camazotz en vampyrfladdermus lika stor som en man, kanske större. Man fruktade hans plötsliga attacker, då han sög ut allt blod ur offret.

Stenansikte:
Precis som riktigt fladdermöss kom Camazotz fram på natten för att terrorisera folk. Mayafolken trodde att de kunde känna sig trygga när solen var uppe, eftersom demonen förvandlades till en stenstaty på dagen.

Döda alla människor:
Forntida mayafolk trodde på många gudar och demoner. Gudarna skydde människorna genom att hålla demonerna inlåsta i underjorden - Xibalba. De krävde dock människooffer och blodsoffer. En del människor gjorde motstånd och bröt mot gudarnas lagar. Som straff släppte gudarna ut Camazotz ur underjorden och sände honom till jorden. Demonerna utplånade alla människor så att gudarna kunde skapa en ny människoras som skulle lyda lagarna.

Härförare:
Camazotz inte bara dödade människor, han hade också en armé med mindre mäktiga demoner. Han ledde sin armé i våldsamma strider mot mayagudarna för att förhindra att gudarna kom in i underjorden och anföll de andra demonerna där.

Hjältestrid:
Tvillingarna Hunaphu och Xbalanque skickades till underjorden för att döda alla demoner. De tillbringade natten i "Fladdermössens hus", Camazotz tillhåll, där demonen överföll dem. Han slet av huvudet av Hunaphu, men Xbalanque räddade sin bror genom att ersätta huvudet med en pumpa. Hunaphu fick senare tillbaka huvudet och tvillingarna besegrade demonen.

Verklig?
Experter på mayakultur menar att demonen är baserad på ett verkligt djur. I mayaområdet har man nämligen hittat fossil av en jättestor vampyrfladdermus med ett vingspann på 30 cm.

<---Fakta--->
Namn: Ett ord från ett mayaspråk som betyder "fladdermus som stjäl".
Kropp: Kropp, huvud, vingar och huggtänder som en jättestor vampyrfladdermus.
Var: Regnskogen i Centralamerika och Yucatán, en halvö i Mexico.
Ursprung: Forntida mayareligion.
Visste du: Mayafolken trodde att gudar och demoner stred när solen hade gått ner - förklädda till stjärnor och planeter på natthimlen.

Källa: International Masters Publishers BV/IMP's monsterkort

Det var allt för den här gången. Nästa vecka kommer ni att få läsa om Frankensteins monster.

Fakta om Monster - Del 74

Förr offrade en del mayafolk människor till gudarna.

HQ