Svenska
Blog

Nere i djupet

Hajar är magnifika varelser. Dessa djur porträtteras ofta som blodtörstiga mördarmaskiner, vilket är delvis sant. Hajar är ju trots allt ändå rovdjur. Varje år blir ett antal personer attackerade av hajar, och vissa tror verkligen på teorin att hajar är människoätare. Oftast är dessa attacker egentligen misstag av hajen och oss. Vi kanske låg på en surfingbräda med armar och ben utsträckta, vilket underifrån kan få en haj att missta oss för sälar. Hajar gillar dessutom inte människokött, för vårt kött är nämligen inte särskilt fet. I alla fall inte om man jämför med sälkött.

Jorden består av omkring 71% hav. Detta är en väldigt stor yta av planeten, och även det som vi vet minst om våran Moder Jord. Vi vet faktiskt mer om månens baksida än om havet, och det säger nog en hel del. Jag har även läst någonstans att forskarna har hittat mindre än 1% av alla havsvarelser (vet faktiskt inte om just detta är sant, men om om det är sant så betyder det att det finns sjukt många havsvarelser).

Nu kanske ni undrar vad jag svamlar om. Först pratar jag lite om hajar och sedan lite om havet. Vad är sammanhanget? Det ska ni få veta.

Vi alla har hört talas om Loch Ness-odjuret. Den vanligaste teorin är att djuret i själva verket är en form av svanödla som levde under dinosauriernas tid. Dessa svanödlor ska ha överlevt när dinosaurierna dog ut, och sedan levt i flera miljoner år till för att överleva istiden. De (eller den) hamnade sedan i sjön Loch Ness, och ska tydligen finnas kvar där.

Huruvida det är helt sant vet jag inte (jag tror dock att Nessie finns). Innan jag förvirrar er mer så ska jag komma till punkten med bloggen.

Om svanödlorna överlevde det, kan det då finnas något mer förhistoriskt djur som ska vara utdött, men ändå har överlevt? En del människor påstår sig ha sett detta monster (nu pratar jag inte om Nessie, så ni vet), och vissa forskare tror att den fortfarande kan vara vid liv. Och helt omöjligt är det inte...

Tänk er en vithaj, men minst dubbelt så stor och som jagade 25 meter långa valar och ni har ett monster som (förhoppningsvis) skulle kunna få hajfiskare att tänka till minst 50 gånger innan de ger sig ut på havet för att fånga haj. Detta monster går under namnet Megalodon.

Idén om att Megalodon fortfarande finns därute har berättats i både böcker och filmer. Som exempel på dessa är Steve Altens Meg-böcker och filmerna Shark Attack 3: Megalodon och Megalodon. Jag har hört att böckerna ska vara bra, och om jag utgår från klippen jag länkar till så verkar båda hajfilmerna att vara rent (eller smutsigt, kanske) skräp.

Men även om filmerna är skräp så är ändå tanken och idéen god. Eftersom vi inte har utforskat hela havet så finns det en möjlighet att Megalodon fortfarande finns kvar därute, nere i djupet. Och om det visar sig att djuret faktiskt fortfarande existerar, så har vi riktiga monster i havet.

Creeps from the Deeps

Nere i djupet

Vem vet, vithajens (väldigt) stora kusiner kanske fortfarande är vid liv...

HQ