Svenska
Blog

Fakta om Monster - Del 78

Baital:
En baital är en varelse från hinduisk folktro som var till hälften man och till hälften fladdermus. Den hängde i tårna från grenarna i ett mimosaträd. Liksom andra vampyrer hade baitalen inget blod i kroppen. Men istället för att dricka blod från sina offer tog den över kroppar från döda människor som låg begravda under dess träd. Baitalen är mest känd som den sagoberättare som utmanade den legendariska kung Vikram.

Hudnära:
Baitalen var mycket smal och huden var sträckt över skelettet. Enligt myten var huden hård som järn och kunde inte skadas.

Brunögd:
Baitalen hade brunt hår och ansikte och såg ut som en uttorkad kokosnöt. Blicken i de grönbruna ögonen var död och tom och baitalen blinkade aldrig. I indisk kultur förknippas den bruna färgen med häxor och djävlar.

Sagostund:
Enligt myten bad en helig man kung Vikram att hämta en död kropp vid ett träd. När Vikram kom till trädet upptäckte han att en baital tagit över kroppen. När Vikram och baitalen var på väg tillbaka till den helige mannen berättade baitalen sagor som slutade med en gåta. Varje gång kungen svarade återvände baitalen till sitt träd. Efter den 25:e sagan var Vikram klok nog att hålla tyst. Baitalen avslöjade då att den helige mannens begäran var ett trick. Mannen tänkte döda kungen när han kom tillbaka med baitalen. Eftersom kungen blivit varnad hade han ett övertag över den helige mannen och högg av hans huvud.

Vampyrer förbjudna:
Baitalen och kung Vikram kom överens om att de 25 sagorna från deras vandring akulle fortsätta att berättas i alla tider. Enligt myten kunde vampyrer inte slå till mot människor i områden där sagorna berättades.

Död eller levande:
Kung Vikram förstod att baitalen inte hade något blod eftersom skinnet var kallt och klibbigt. Om baitalen inte hade viftat med svansen hade kungen trott att det var ett vanligt lik.

<---Fakta:--->
Namn: En variant av ordet "betal" på hindustani.
Kropp: Vingar som en fladdermus, brun hud och hår, getliknande svans.
Var: Indien.
Ursprung: I forntida indiska berättelser, t.ex. Baitál Pachísí eller Tjugofem berättelser om en baital.
Visste du: Berättelserna om baitaler har legat till grund för sagorna i Tusen och en natt.

Källa: International Masters Publishers BV/IMP's monsterkort

Det var allt för den här gången. Nästa vecka kommer ni att få läsa om mumier.

Fakta om Monster - Del 78

Baitalen lyckades fly från kungen 24 gåner innan han tillslut följde med.

HQ