Svenska
Blog

Fakta om Monster - Del 79

Mumie:
Om det finns en skylt med texten "Stör ej" ovanför en grav så är det nog klokt att göra som det står, särskilt om en mumie är redo att yttra en förbannelse över alla som tränger sig in. Enligt myten kan mumier bli levande och vilja hämnas på personer som försöker störa mumierna i graven. Det sägs att en mumies förbannelse uttalades över farao Tutankhamuns grav, och att de som gick in i graven dog eftersom mumiens kraft släpptes lös.

Inlindad:
När en människa dog i Egypten under forntiden tog man ut de inre organen och fyllde kroppen med örter som hindrade att köttet ruttnade. Sedan lindade man in kroppen i linnebindor så att den blev en mumie. Egyptierna trodde att det här hjälpte den dödes själ att leva för evigt.

Tillbaka:
I många berättelser blir mumien levande genom en trollformel i en gammal papyrusrulle. Mumien vill ha samma makt och rikedom som den hade i sitt gamla liv och krossar alla som kommer i dess väg.

I trans:
Enligt legenden kan mumier som blivit levande igen hypnotisera människor för att ta kontroll över deras förstånd och använda dem som slavar. Monstren kan också orsaka enorma katastrofer med hjälp av forntida trollformler.

Magisk kraft:
Det sägs att om man förstör en mumies kropp så läker köttet sig själv. Enda sättet att döda en mumie är att använda samma sorts magi som gjorde den levande - en forntida papyrusrulle som skickar mumiens själ till underjorden.

Tutankhamuns förbannelse:
Många människor tror att arkelogerna utlöste en verklig mumies förbannelse när de år 1923 gick in i farao Tutankhamuns 3 000 år gamla grav. Lord Carnarvon, som betalade för expeditionen, blev biten av en mygga när graven öppnades och dog av infektionen från bettet några månader sedan. Hundratals mil därifrån dog hans hund Susie, en trebent terrier, vid exakt samma tidpunkt. Efter tolv år hade 32 personer som haft med utgrävningarna att göra dött under ovanliga omständigheter. En hade till och med hoppat från en hög byggnad eftersom han inte längre stod ut med "skräcken".

<---Fakta--->
Namn: Kommer från det arabiska ordet "mum" som betyder "vax" och syftar på balsameringen av kroppar.
<b>Kropp:
Människokropp inlindad i linnebindor men utan inre organ.
Var: Egypten.
Ursprung: Forntida egyptiska myter.
Visste du: Experter menar att dödsfallen i samband med Tutankhamuns förbannelse har att göra med giftiga mögelsvampar i graven.

Källa: International Masters Publishers BV/IMP's monsterkort

Det var allt för den här gången. Nästa vecka kommer ni att få läsa om zombier.

Fakta om Monster - Del 79

Mumier har haft huvudrollen i många filmer.

HQ