Svenska
Blog

Fakta om Monster - Del 81

Boogeyman:
När du ligger i din säng på kvällen och pltösligt känner att du inte är ensam - då kan du ha helt rätt. Vidskepliga människor i hela världen berättar om boogeyman, ett elakt monster eller en ond ande som skrämmer barn. Enligt myten kan den här varelsen visa sig i vilken skepnad som helst. Den gömmer sig i ett barns rum och väntar på att barnet ska somna så att bogeyman kan föra bort barnet.

Var snäll:
Det sägs att det här monstret kidnappar olydiga barn. Boogeyman kommer bara fram sent på kvällen och väntar tills barnen är ensamma i sina sovrum. Om någon annan kommer in i rummet försvinner boogeyman blixtsnabbt.

Plocka upp:
I en del länder har man hittat på olika sätt att hindra boogeyman från att ta barnen. Det sägs att monstret inte kommer in till barnen om man sätter en skål med mjölk vid tröskeln. Ett annat sätt att hålla monstret borta är att städa sitt rum!

Farliga gubbar:
Ingen har sett hur boogeyman verkligen ser ut, i alla fall inte någon som överlevt. Enligt myten är det här monstret expert på förklädnader. Boogeyman kan inte bara komma krypande ut ur en mörk garderob elelr hålla till under sängen, utan kan gömma sig varsomhelst och ändra skepnad för att smälta in. Många barn tun om i världen säger att boogeyman visar sig i form av kläder i en tvätthög eller som en skugga på väggen. Monstret dyker nästan alltid upp när föräldrarna stängt dörren.

Rädsla:
Ingen vet säkert var och när berättelserna om boogeyman började, men en del tror att de kommer från föräldrar som var rädda att deras barn skulle kidnappas. Kanske hittade på monstret för att skrämma barnen så att de skulle sålla sig på sitt rum.

Verklig?
I ett verkligt fall gick en pojke in i garderoben för att lugba sin bror som var rädd för boogeyman. Han stängde garderobsdörren, och helt plötsligt började han skrika. När mamman öppnade dörren var han borta. Polisen trodde dock att han hade rymt hemifrån.

<---Fakta--->
Namn: Kommer av det skotska ordet "bogle" som betyder "spöke".
Kropp: Kan ta gestalt som kläder, skuggor och hemska monster.
Var: Där barn sover.
Ursprung: Europeisk och amerikansk folktro.
Visste du: En del figurer i Harry Potter, till exempel Boggart och Dobby, har namn som används till boogeyman runt om i världen.

Källa: International Masters Publishers BV/IMP's monsterkort

Det var allt för den här gången. För omväxlings skull så är vissa ord eller meningar i denna del mina egna ord eller meningar. Nästa vecka så kommer ni att få läsa om Kongamato.

Fakta om Monster - Del 81

Det sägs att boogeyman ligger på lur runt kyrkogårdar.

HQ