Svenska
Blog

Fakta om Monster - Del 84

Ni som inte läste sista stycket i den förra delen tänker nog säkert "vad fan är det här nu?". Jo, jag tänkte att eftersom dessa bloggar handlar om monster och att det är halloween idag så... ni ser nog sambandet.

Även denna gång så har jag skrivit med egna ord så mycket som möjligt. Hela texten är dock inte skriven med egna ord.

Bigfoot:
Bigfoot, som också kallas för Sasquatch, är utan tvekan det mest berömda "monstret" i världen. I Nordamerika har fler än 1700 rapporter om Bigfoot kommit in och många människor är övertygade om att Bigfoot lufsar omkring i skogarna. Det sägs att han lämnar enorma fotspår som förbryllar forskarna när de försöker avgöra om odjuret existerar eller ej.

Stora fötter:
Som namnet anger är Bigfoot mest känd för sina stora fötter, eller snarare för fotspåren som människor hävdar att odjuret har gjort. De största fotspår man har hittat var 60 cm långa och 20 cm breda, ungefär dubbelt så stora som en människas fot.

Kidnappad?
Vissa personer påstår att de har blivit kidnappade av odjuret. År 1924 berättade Albert Ostman att Bigfoot hade fångat honom och hans familj när de låg i sina sovsäckar, och att dem hölls fångna i odjurets bo i sex dagar.

Den saknade länken:
Många av dem som tror att Bigfoot finns anser att odjuret är nära släkt med människan. Även forskare som Jane Godall, en berömd expert på apor, menar att Bigfoot skulle kunna vara verklig och utgöra en länk mellan människan och gorillan eller schimpansen. Enligt de flesta beskrivningar har Bigfoot en kraftig och hårig kropp med armar som hänger ner till knäna, som en gorilla. Djuret kan gå upprätt på två ben, precis som en människa.

Tester:
Hårstrån som man har hittat vid fotspår som sägs komma från Bigfoot har skickats till laboratorier runt om i världen för DNA-tester. De flesta resultaten pekar på att hårstråna kommer från bison, men vissa tester visar inga kopplingar till något känt djur.

Gammal man:
Hos många indianfolk förekommer berättelser om en varelse som skulle kunna vara Bigfoot. Han kallas för "Sasquatch", vilket betyder "vilda män", och enligt vissa berättelser är han gift med "Moder Jord".

Den berömda bluffen:
År 1967 chockade filmaren Roger Patterson världen med bilder av vad han sa var Bigfoot. Filmen visade en jättestor, apliknande varelse som klev genom skogarna i norra Kalifornien i USA. Diskussioner om huruvida filmen var äkta eller inte pågick fram till 2004. Då avslöjade Bob Heironimus, Pattersons vän, att det det var han som var inuti apdräkten.

<---Fakta--->
Namn: Betyder "stor fot" och syftar på de stora fotspåren. "Sasquatch" är ett saliskt (indianskt) ord som betyder "vilda män".
Kropp: Hårig, apliknande kropp, 3 m hög, jättestora fötter.
Var: De flesta rapporterna kommer från norra USA och Canada.
Ursprung: Folktro i Nordamerika.
Visste du: ett hundratal personer som hävdar att de har mött Bigfoot säger att när de sköt mot odjuret från nära håll skadade kulan inte monstret.

Källa: International Masters Publishers BV/IMP's monsterkort

Det var allt för den här gången. Den här gången tänkte jag variera mig lite, så istället för att se hur odjuret ser ut på kortet så får ni istället en bild på vad som kan vara självaste Bigfoot. Nästa vecka så ska ni få läsa om Gargantua.

Fakta om Monster - Del 84

De första rapporterna om Bigfoots fotspår kom 1811. Ända sedan dess har människor hävdat att de sett odjuret.

HQ