Svenska
Blog

Fakta om Monster - Del 88

Piasa:
Den ondskefulla Piasa beskrevs i folktron hos nordamerikanska indianfolk som ett monster med ett vingspann på över 15 meter. Piasa var så stark att den kunde lyfta en levande buffel med klorna. Varelsen var både fågel, kräldjur och fisk, och satte skräck i de modigaste krigarna, särskilt seden den fått smak för människokött.

Lappverk:
Piasas ansikte såg ut som en arg, skäggig man och munnen var full av vassa tänder. Kroppen var täckt av fjäll, på huvudet satt hjorthorn och på ryggen fladdermusliknande vingar. Odjuret hade fyra ben, stjärt som en skorpion och en fisks stjärtfena.

Människoätare:
Innan människor levde längs Mississippifloden jagade Piasa enligt legenden bufflar, vilka den bar upp till sin grotta högt uppe bland klipporna vid floden. När folken i illinoisförbundet kom dit tog Piasa tag i en av medlemmarna, och sedan dess har den bara jagat människor.

Mördande syn: Piasa tog byten bland indianfolken i illinoisförbundet. Den rövade bort människor och snart låg hela byar tomma. Många krigare försökte döda monstret, men det verkade helt omöjligt. Så fick Ouatoga, en av hövdingarna, en syn. Han skulle vara lockbete och lura Piasa medan flera krigare med förgiftade pilar gömde sig i närheten. När Piasa lyfte upp Ouatoga sköt krigarna mängder av pilar mot den enorma besten och dödade den. Som minne av händelsen gjorde indianerna en målning högt uppe på klippbranterna vid Mississippifloden.

Missionär:
Fader Jacques Marquette var en berömd missionär och den första vite man som utforskade Mississippifloden. År 1673 berättade han för första gången om sin upptäckt av bilden på Piasa, "som inte ens de modigaste indianer vågar tittade länge på".

Piasas matrester:
Den mest berömda berättelsen om Piasa skrevs av professor John Russel år 1836. Han hävdade att han funnit grottan dit det hotfulla odjuret tog sina offer. Enligt Russel var golvet i grottan täckt med skelettdelar från människor. Nästan 40 år senare stödde två forskare Russells berättelse.

<---Fakta--->
Namn: Betyder "fågelm som slukar människor" eller "den onda andens fågel".
Kropp: En mans ansikte, kropp med fjäll, horn, vingar, fyra ben och en långt stjärt.
Var: På klippbranterna vid Mississippifloden.
Ursprung: Folktro bland amerikanska indianer som förts vidare av historiken John Russel.
Visste du: Indianfolken kallade varelsen "stormfågel". Marquette gav den namnet Piasa ("fågeln som slukar människor") efter att ha sett en bild av den på klipporna vid Mississippifloden.

Källa: International Masters Publishers BV/IMP's monsterkort

Det var allt för den här gången. Nästa vecka kommer ni att få läsa om Mr Hyde.

Fakta om Monster - Del 88

Bilden som Marquette upptäckte förstördes senare av markexploatörer. År 1924 återskapade en konstnär en bild av Piasa på en plats norr om Alton i Illinois i USA, men den förstördes på 1960-talet. Idag finns en 15 meter hög målning av Piasa på klippbranterna strax norr om Alton.

HQ