Svenska
Blog

Fakta om Monster - Del 90

Grendel
Under medeltiden i Europa, skrevs en berömd berättelse, där ett monster vid namn Grendel framstod som ett vildsint, människoliknande monster som ständigt hungrade efter människokött. Grendel stod för allt som var ont. I berättelsen tog han sig in i kungen festsal och dödade människor kväll efter kväll. Inga vapen bet på odjuret. Det var endast hjälten Beowulfs styrka som till slut satte stopp för Grendel.

Verklig ondska
Grendel, den hemska människan eller det hemska trollet, färdades endast i mörker. Monstret strök omkring i träskmarkerna där den levde och dödade djur bara för att få se dem lida och dö.

Stor tugga
Grendel ville ha människokött. Han hade långa, kloliknande fingernaglar som han körde in i offret, och dödade sedan offret med sina hemska tänder.

Rädd för mörker
Grendel framställs ofta som en jätte som liknar en människa, men det verkar som om han faktiskt kunde gömma sig. I "Beowulf" beskrivs hur människor ser ett mörker som rör sig strax innan Grendel plötsligt slår till.

Festförstörare
Berättelsen "Beowulf" utspelar sig i Danmark. Kung Hrothgar hade byggt en enorm festsal där han bjöd in folk till stora fester. När Grendel hörde höga skratt och sång från festsalen blev han rasande. Monstret stormade in i salen och dödade 30 män. Efter det angrep han Hrothgars folk nästan varje kväll i tolv år. En del menar att Grendel var avundsjuk på att människorna hade så roligt och att han dödade dem bara för att han aldrig fick vara med på deras fester.

Tjock hud
När krigarna stred mot Grendel för första gången upptäckte de att deras vapen inte fungerade mot monstret. Grendels hud var tjockare än deras rustningar och inte ens de bästa vapnen gav honom en skråma.

Starka armar
En hjälte som hette Beowulf kom till Danmark. Han och hans krigare ordnade en fälla genom att gömma sig i Hrothgars ölkällare. Grendel kände lukten av människorna i rummet och gick till anfall. Beowulf var berömd för sin otroliga styrka. Han tog tag i monstrets arm, höll fast det och slet sedan loss armen. Grendel jämrade sig, blev liggande och förblödde.

<---Fakta--->
Namn: Kommer från det fornengelska ordet "grindan" som betyder "att mala" eller "förstörare".
Kropp: En del menar att Grendel liknade ett troll, andra att det var en jättestor och missbildad människa.
Var: Det sas att Grendel levde i kalla träskmarker i Danmark.
Ursprung: Den fornengelska hjältedikten "Beowulf".
Visste du: "Beowulf" är det längsta verk som skrivits på fornengelska, det språk som senare utvecklades till nutida engelska.

Källor: International Masters Publishers BV/IMP's monsterkort, Wikipedia, boken "Beowulf"

Det var allt för den här gången. Nästa vecka kommer ni att få läsa om gremlins.

Fakta om Monster - Del 90

En illustration av Grendel av J.R. Skelton från "Beowulf". Grendel beskrivs som "mycket fruktansvärd att skåda."

HQ