Svenska
Blog

Fakta om Monster - Del 107 (Sista delen)

Det här är då den sista delen i serien Fakta om Monster. Jag hade tänkt att hålla ett litet tal om serien, men vi börjar med att läsa om veckans monster.

Fakta om Monster - Del 107 (Sista delen)

Förra veckan, när jag skulle kolla vilket monster som det skulle bli efter vålnaden, fick jag en mindre överraskning. Det var den huvudlöse ryttaren, och det var även det sista monstret. Jag har visserligen vetat länge att serien skulle sluta i april, och att den huvudlöse ryttaren skulle vara det sista monstret i serien. Men jag brukar inte tänka på det, vilket då gjorde att jag fick en smärre överraskning.

När jag, den 15:e november 2008, lade ut den första delen, så hade jag aldrig trott att serien skulle bli så omtyckt som den är (är dock lite osäker på hur omtyckt den är, men av att döma från kommentarerna som dessa bloggar har fått så antar jag att serien är någorlunda omtyckt). Det var bara som en liten grej som jag ville testa. Som sedan fortsatte framåt.

I allra första början så postade jag en ny del lite när jag ville. Oftast var det någon dag mellan de olika delarna. Sedan så lade jag ut en ny del en gång i månaden under en period, men tillslut tänkte jag att då skulle det ta evigheter innan serien blev klar, och bestämde mig då för att köra en gång i veckan.

Av vad jag har märkt så verkar den här serien ha varit väldigt lärorik för många läsare, men även för mig själv faktiskt. Jag fick nu chansen att läsa om monster som jag hade helt glömt bort. Jag hade visserligen bara kunnat ta fram korten när som helst, men jag tror att jag har lite lättare att komma ihåg något som jag har arbetat eller skrivit med. Fast såklart, om ni skulle fråga mig om exakt alla monster som det har skrivits av, och jag inte fick kolla upp det, då skulle jag nog inte lyckas så bra.

Men på ett sätt kändes det lite tråkigt att hålla på med den här serien. Under större delen av seriens levnad så skrev jag bara rakt av upp och ner från kortet. Det var inte förens långt senare, som jag försökte få med egna ord och formuleringar, även om en del fortfarande var avskrivna. Så ibland skämdes jag för att jag höll på så. Visst, jag uppgav hela tiden (om jag inte glömde bort, vilket har hänt vid sällsynta tillfällen) mina källor och företagets namn, men jag skämdes lite. Men varför jag inte slutade då kan jag inte svara på.

Men det har funnits tillfällen då jag helst av allt bara ville lägga ned serien. Oftast så var det för att jag helt enkelt var för trött just då, eller jag blev lite tjurig, över att folk uppskattade något som tog minst en halvtimme att göra, men inte mina berättelser som tog runt en månad att göra. Men jag lyckades att hålla ut, och fortsatte.

107 delar senare, så är korten slut. Endast två kort har jag helt hoppat över, men inte för att jag inte vill skriva om de, utan för att jag inte förstår varför de är med bland monsterkorten, De som jag hoppade över var Shiva, en hinduisk gud, och Morgan Le Fay, en trollkvinna som var halvsyster till kung Arthur. Och eftersom jag inte såg någon av de som monster, så beslöt jag mig för att helt enkelt strunta i de.

Vissa kanske frågar sig varför serien måste sluta för att korten tar slut, och varför jag inte kan fortsätta med serien med hjälp av fakta från monster som inte finns bland korten. Det har jag tänkt på en del, men jag får nog avstå från att göra det. Även om jag skämdes lite för att mycket kändes kopierat från korten (vilket det i och för sig var), så ville jag ändå behålla stilen som korten hade. Något som jag inte skulle kunna göra med fakta från någon annanstans. Tro mig, jag försökte med Storsjöodjuret, som inte finns med bland korten, men jag vart aldrig nöjd och fick skrota det, och planerna på att fortsätta efter kortens slut. Fast även om jag hade kunnat, hade jag velat fortsätta? För på sista tiden (mer precist, de fyra-fem sista månaderna), så har jag känt att jag inte riktigt ville hålla på så länge till, men jag fortsatte då med motiveringen att det dröjer inte alltför länge förens serien slutar.

Men nu står vi här, dagen då den sista delen i Fakta om Monster släpps. Dagen, som för bara några månader sedan, kändes så långt borta är nu här. Allt har ett slut, så även med Fakta om Monster. På ett sätt så kommer det kännas skönt att vara "fri", att veta att jag inte behöver hålla på med det här längre. Men på ett sätt så känns det lite tråkigt. Jag har ju trots allt hållit på med den här serien under större delen av min tid här på Gamereactor. Så även om jag känner mig lättad över att äntligen vara färdig, så kommer det att kännas lite tomt.

Det finns ju dock fler kort som jag har i ägo, som visserligen inte handlar om monster, men som har samma upplägg (fast om djur i olika kategorier, som "utdöda odjur", "skrämmande rovdjur", "giftiga monster", "otäcka minimonster" och "underliga varelser"). För ett år sedan så hade jag inte tvekat att hoppa på det här. Men under månaderna som har gått, så har jag ställt mig tveksam till det. Idag känner jag lite både och. Visst skulle det vara lite kul att ändå fortsätta med något liknande, men samtidigt så skulle det bara kännas som att jag kopierade helt från korten. Och det är nog främst det som har gjort mig tveksam. Och att varje serie innehåller tillräckligt många kort för att, om jag skulle släppa en del i veckan, räcka mellan 2-3 år.

Men det är något som jag lämnar till mitt framtida jag. Istället så ska mitt nuvarande jag avsluta den här serien. Även om Fakta om Monster inte har varit det som jag varit mest stolt över, så kommer det att kännas tomt, eftersom jag som sagt har hållit på med det här under större delen av min tid här. Monstereran är över.

HQ