Svenska
Blog

Spelen som jag ser framemot under 2013

2012 var enligt mig ett rätt fattigt spelår. Visserligen släpptes det flera spel, men det var få som verkligen intresserade mig. I slutändan blev det bara två spel bokade, och även fast det finns ett par titlar från 2012 som jag ska plocka på mig nu i efterhand, så kändes spelåret inte speciellt hett för mig. 2013 ser dock ut att kunna bli ett bättre spelår, då jag framförallt kan komma på ett flertal spel som jag har någon form av sug efter. Jag tänkte lista de spel som jag ser framemot i år, men jag kommer inte köra de i någon speciell ordning efter hur mycket jag ser framemot de spelen. Även om ett par av de är mina förstahandsval för det här året, så har jag inte bestämt mig exakt för vilka av de här spelen som jag ska boka eller vänta med.

Dead Space 3 - För mig som är otroligt lättskrämd så var Dead Space som en hjärtattack för mig. Även om det mesta av skräcken bestod av så kallade "jump scares" så var det tydligen tillräckligt för att få mig att skrika som en liten flicka. Men utöver det så var även storyn bra och atmosfären något så otroligt kuslig. Det första spelet kunde jag faktiskt inte spela i längre omgångar, eftersom jag fann atmosfären riktigt otäck. Så det är kanske inte så konstigt att jag ser framemot Dead Space 3, även om det finns några tvivel. Framförallt så ser det ut att bli betydligt mer actionbetonat den här gången, och jag känner mig lite tveksam till samarbetsläget. Jag hoppas dock på att det bästa, att Dead Space 3 kommer vara ett kusligt spel med otäck atmosfär.

Aliens: Colonial Marines - Även fast jag inte hade sett en enda Alien-film (som nu delvis är åtgärdat, eftersom jag sett den första), så har jag sett framemot det här spelet i princip enda sedan det först visades upp det. Dels såg det riktigt snyggt ut, och dels verkade det riktigt intressant utifrån det jag läste om spelet. Colonial Marines har dock drabbats av rejäla förseningar, och det är något som har oroat mig. För jag kan inte komma på något spel med rejäla förseningar som ändå blivit riktigt bra. Visserligen ser det fortfarande bra ut ut utifrån det jag sett, men det finns en viss tvekan, det ska erkännas. Men trots det så ser jag framemot det här liret och hoppas på att det blir ett skräckfyllt spel.

Tomb Raider - Jag ska erkänna, jag har aldrig spelat något Tomb Raider-spel. Eller, jag har testat något utav de (kommer inte ihåg vilket), men jag antar att det inte riktigt räknas i det här sammanhanget. Men det är något som jag har funderat på att göra ett tag, och jag undrar om det inte är ett perfekt tillfälle att göra det nu. Nya Tomb Raider är ju trots allt en form av nystart för spelserien, i och med att vi får spela som en ung och oerfaren Lara Croft. Och jag måste säga det, det ser riktigt bra ut faktiskt, och det är definitivt ett spel som jag ser framemot. Det som jag dock är orolig för är att det kanske blir för likt Uncharted-spelen (som visserligen är influerade av Tomb Raider-spelen), att det ska bli för filmiskt och att spelet ska ta ifrån en kontrollen lite för ofta. Men hur det blir får vi helt enkelt se, men att jag tycker spelet ser riktigt bra ut är ett faktum.

Sly Cooper: Thieves in Time - Jag har nog egentligen sett framemot det här spelet ända sedan eftertexterna rullade till Sly 3: Honor Among Thieves. Jag älskar nämligen plattformsspelen med tvättbjörnen Sly Cooper och kompani i huvudrollen. Jag har dock visserligen inte sett så mycket utav det här spelet, men det är ett sånt där spel där jag blir hypad utan att ta reda på så mycket om spelet. Jag ser verkligen framemot att återvända till Paris och ficktjuva hårdingar som Sly Cooper.

The Last of Us - Jag älskar Uncharted-spelen, vilket automatiskt gör att jag älskar Naughty Dog, vilket gör att det antagligen inte är en överraskning att jag ser riktigt mycket framemot deras nya spel, The Last of Us. Rent spelmekaniskt ser det visserligen ut att bli likt Uncharted-spelen, fast inte riktigt heller. Där Nathan Drake skjuter ned skurkar i stora drivor i Uncharted, så verkar våldet vara helt annorlunda i The Last of Us. Jag kommer ihåg att jag satt på helspänn när jag såg gameplay-klippet från E3. Det enda frågetecknet som jag har rör vad storyn ska handla om. Jag vet inte om Naughty Dog har gått ut med speciellt mycket information om exakt vad spelet ska handla, men eftersom Uncharted-spelen egentligen har en rätt ytlig story så skulle det inte förvåna mig om det visade sig att flickan som hänger med huvudpersonen Joel, Ellie, var nyckeln till någon form av botemedel. Vad jag dock är säker på att vi kommer få är ett mästerligt berättande och förhoppningsvis ett minnesvärt karaktärsgalleri.

Metro: Last Light - Jag har inte spelat speciellt mycket av Metro 2033, men jag älskade det lilla som jag testade. Atmosfären och stämningen var nämligen helt otrolig och rätt kuslig, och det kändes verkligen som ett spel som jag skulle fullkomligt älska. Uppföljaren, Last Light, ser också riktigt bra ut och kommer nog att leverera samma upplevelse, fast mycket bättre. Under tiden så hoppas jag att jag kommer kunna spela genom Metro 2033 lagom till att Last Light släpps.

Watch Dogs - Ubisoft tog mig med storm när de visade upp Watch Dogs på förra årets E3-mässa. Det såg nämligen helt... ja, jag saknar fortfarande ord för det. Nyskapande, skulle jag nog kanske säga. Men sedan E3-mässan har det inte kommit någon ny information om spelet, mer än att det ska släppas det här året (troligtvis lagom till julhandeln, som de flesta stora spelen), så just nu är jag nog egentligen mer sugen på mer information om spelet än spelet själv, om vi säger så.

Rainbow 6: Patriots - Rainbow Six är nog min absoluta favorit inom FPS-genren, då de spelen alltid erbjudit taktiska moment där jag måste tänka innan jag ger mig in i striden (åtminstone de tre första spelen). Så av den anledningen ser jag framemot nya Rainbow Six. Fast samtidigt är jag oerhört tveksam. Rainbow Six: Vegas-spelen var visserligen bra rent spelmekaniskt, men det fanns inte samma taktiska känsla eller djup som i de tidigare spelen. Tittar vi sedan på hur Ghost Recon: Future Soldier blev (ett bra spel så som det är, men inte i nivå med föregångarna) och hur kommande Splinter Cell: Blacklist ser ut (är oroad över det trots att jag inte spelat ett enda spel i serien ännu) så har vi nog med anledningar till att jag ska vara orolig för Patriots. Förhandssnacket har handlat om att snabba och svåra beslut ska fattas, och det är något som jag gillar. Specialstyrkor måste ju i verkligheten fatta svåra beslut riktigt snabbt på fältet, eftersom det inte finns mycket tid till att tänka. Men jag är orolig för att spelet ska bygga mindre på taktisk känsla och mer på action, och ärligt talat så är jag nästan säker på att det kommer att bli. Men jag kan alltid hoppas.

Spelen som jag ser framemot under 2013

Vilka spel ser du framemot under här året?

HQ