Svenska
Blog

Namco teasar nytt Ace Combat-spel

En sak som jag vart besviken på efter årets E3 var avsaknaden av ett nytt Ace Combat-spel, men det verkar som att jag inte kommer behöva vänta speciellt länge i alla fall. Nästan i slutet av juni uppdaterades Ace Combats officiella sida på Facebook med en ny bild (som ni hittar längst ned i detta inlägg) där det står "Project Aces". Project Aces är namnet på utvecklarna som gjort samtliga Ace Combat-spel, så den bilden mer eller mindre bekräftar att det är ett nytt Ace Combat-spel på gång. Bakgrunden har också inte samma gröna färg som senaste spelet i serien, Assault Horizon, marknadsförts med, utan snarare en blå bakgrund som för tankarna till de äldre spelen. Sedan blir det dock lite svårare att säga vad det är, för det ser antingen ut som något som faller ned på Jorden, eller som någonting som avfyras från Jorden. Jag misstänker dock det förstnämnda, tack vare det som kommit efteråt.

I fredags lade Namco upp en teasersida, och eftersom det bara är en teaser så visar den inte mycket alls. Det enda som går att få fram ur detta är följande mening: "That day our sky feII, the heavens split to create new skies." Så vad kan denna kryptiska mening betyda? För det första så mer eller mindre bekräftar det att nästa Ace Combat inte kommer att utspela sig i vår värld, utan att vi kommer få återvända till den alternativa världen som de tidigare spelen utspelat sig i, något som jag ser som positivt eftersom detta kommer ge utvecklarna större frihet med både story och supervapen. Anledningen till att jag är så säker på det, är för att om det hade utspelat sig i vår värld så hade det säkerligen varit en mer generisk tagline. Dessutom låter det helt klart som något som skulle kunna ha sagts av en karaktär från exempelvis Ace Combat 5: The Unsung War (Squadron Leader här i Europa).

Det intressanta med denna mening är också att den verkar höra ihop med bilden, vilket gör att jag misstänker att bilden visar föremål som störtar mot planeten. Det råkar också vara så att det finns en stor asteroid i Ace Combat-världen som kallas "Ulysses", som splittrades i flera fragment som störtade ned på planeten kring sekelskiftet. Jag har inte så mycket kunskap kring detta, men om jag har förstått det rätt så ligger denna händelse som bakgrund till berättelserna i både Ace Combat 4: Shattered Skies (Distant Thunder här i Europa) och Ace Combat 6: Fires of Liberation (ni kan läsa mer om det här). Det troliga är att nästa spel är relaterat till denna händelse, men på vilken nivå vågar jag inte gissa på. Jag utesluter dock inte teorin om att det istället är något som avfyras från planeten. Med tanke på att det nästan är en perfekt cirkel så är det troligtvis supervapnet Stonehenge från Ace Combat 4, som skapades för att förstöra asteroiden. I sådana fall skulle det kunna röra sig om en remake av Shattered Skies, eftersom Stonehenge förstörs under spelets gång. Jag vet dock inte om det är speciellt troligt, om vi får se en ny version av spelet så tror jag nästan mer på att det blir en HD-samling med Shattered Skies, The Unsung War och The Belkan War, men det är bara vad jag tror.

En annan intressant sak med denna mening som kanske inte framgår, är att ordet "fell" stavas inte med två stycken "L", utan det ser snarare ut som den romerska siffran för två, vilket i så fall skulle kunna indikera en uppföljare till något. Jag läste dock någonstans att detta var ett tecken för oändlighet, om det stämmer eller inte vet jag inte, men det låter ändå logiskt. Det är nämligen så att Namco nyligen har varumärkesskyddat "Ace Combat: Infinity", och med tanke på att vi fått reda på namnen till samtliga av DLC-paketen till Skyrim genom att Zenimax varumärkesskyddat namnen, så är det nästan garanterat att vi har namnet på nästa Ace Combat-spel.

När de bestämmer sig för att visa spelet vet jag inte, men förhoppningsvis är det relativt snart. Av någon anledning så har jag fått rätt höga förväntningar efter denna teaser, vilket ju är farligt eftersom jag kanske får förväntningar som lämnar mig besviken. Men jag hoppas på att Namco visar upp spelet inom en snar framtid, men innan det så kommer jag förhoppningsvis få fram ett inlägg om vad jag personligen skulle vilja se i nästa Ace Combat.

Namco teasar nytt Ace Combat-spel

"That day our sky fell, the heavens split to create new skies."

HQ