Svenska
Blog

Metro: Last Light - Faction Pack

Igår skrev jag ett nästan skrämmande långt inlägg som handlade om mina tankar om Dawnguard-expansionen till Skyrim, och jag skrev också att jag funderat på att skriva mer om DLC. Men med undantag från Dawnguard och Dragonborn så kommer jag troligtvis bara skriva om nya DLC-paket. Så här kommer det första inlägget om ett aktuellt DLC-paket.

Faction Pack är det första utav fyra DLC-paket som ska släppas till Metro: Last Light, som för mig är året hittills bästa FPS-spel. Med tanke på att jag gillade storyn riktigt mycket i det spelet så hade jag sett framemot storybaserade expansioner, men det är inget som finns i Faction Pack och det verkar inte riktigt som att de tre kommande DLC-paketen kommer vara storybaserade heller. Trist, men med tanke på att Faction Pack inte så är så himla dyrt så gör det inte så mycket för mig egentligen. I Faction Pack får vi återbesöka tre platser från föregångaren Metro 2033, och som namnet antyder så är det olika fraktioner inblandade. DLC-paktetet bjuder på tre olika uppdrag där vi får axla rollen som en karaktär från tre olika fraktioner.

I det första uppdraget får vi spela som en Heavy Trooper från fascistiska gänget Reich, och målet är att försvara en bro från kommunistiska Red Line, eller Reds som de brukar kallas. Det jag kan säga om detta uppdrag är att det inte känns som Metro. Du står nästan utan skydd och mejar ned fiende efter fiende med ett stort maskingevär, och hela uppdraget är nästan lika kaotiskt som i Call of Duty. Men även fast själva Metro-känslan är utebliven, så känns nivån rätt okej om man tar den som den är. Den kunde dock varit bättre designad, då den kändes rätt frustrerande dels eftersom det inte fanns mycket skydd att gömma sig bakom, och dels så spawnade det inte sällan prickskyttar som liknar Sam Fischer på pricken och distraherade mig från fienderna som jag egentligen skulle döda.

Det andra uppdraget däremot är inte bara bättre, utan även helklart det bästa uppdraget ur hela DLC-paketet. I rollen som en Ranger från Polis så ska vi upp på ytan och hitta det som i framtiden kommer ses som artefakter, men som i nutiden mest ses som skräp. Men tillskillnad från när vi fått gå upp till ytan tidigare så har vi alltid kunnat hitta ammunition och syregasfilter, men i detta uppdrag måste vi återvända till basen med jämna mellanrum för att skaffa mer syre (samt så går det inte att bära hur många artefakter som helst). Nivån är också halvöppen, den är inte lika linjär som nivåerna brukar vara i Metro-spelen men det är heller ingen öppen värld, men jag måste säga att jag gillar detta designval riktigt mycket. Sedan att det hela utspelar sig runtomkring den plats i Metro 2033 som enligt mig var det otäckaste ur hela spelet tack vare en viss fiende, gjorde att jag kände mig oerhört nervös på ett sätt som jag vill känna när jag spelar Metro, gjorde inte saken sämre.

Det tredje och sista uppdraget är ett stealthuppdrag där vi får spela som en prickskytt ur Red Line, där målet är att infiltrera en av utposterna som Reich håller på ytan i Moskvas ruiner. Jag älskade stealthdelen i Last Light, men av sakerna som gjorde det så bra enligt mig var just att det var frivilligt att smyga, men när larmet tjuter i detta uppdrag så måste jag börja om. Men om jag kan bortse från det så är det ändå en helt okej nivå, men den är både för enkel och på tok för kort, då det tar slut innan det hinner börja på riktigt.

I slutändan är Faction Pack ett bra men ojämnt DLC-paket. Två av nivåerna lämnade mer att önska och kunde definitivt varit bättre, men Ranger-uppdraget är verkligen det uppdrag som lyfter hela DLC-paketet. Tack vare den otäcka atmosfären, de hotfulla monstren, det lite mer öppnare upplägget och att det är hyfsat långt (åtminstone jämfört med de två andra uppdragen). Men överlag så känner jag mig hyfsat nöjd med Faction Pack till Metro: Last Light.

Betyg: 7/10

Metro: Last Light - Faction Pack

Say hello to my little friend!

HQ