Svenska
Blog

Ensam ute i rymden

Jag gillade de första Dead Space-spelen riktigt mycket, och till en början såg jag framemot Dead Space, med en viss tvekan dock. Det såg ut som att skräcken var borta, men jag hoppades verkligen att utvecklarna inte skräck på exempelvis E3 för att jag är tveksam till om skräck gör sig så bra på en mässa. Jag vart dock orolig, och när spelet började närma sig så bokade jag Aliens: Colonial Marines istället eftersom jag trodde att Dead Space 3 skulle bli den större besvikelsen. Ja, vi vet nog alla vad som hände sedan...

Hursomhelst, nu har jag valt att påbörja Dead Space 3, för även fast jag fortfarande var orolig för spelet när jag stoppade in skivan i konsolen, så kände jag att jag ville ha ett avslut. Storyn i Dead Space-spelen har aldrig varit fantastisk, men den duger och är hyfsat intressant. Efter en kort inledning som inte är det minsta skrämmande så kastas jag sedan till en ännu mindre skrämmande början, där jag försöker fly från Unitologist-fanatiker som vill ha ihjäl mig. Denna del känns inte det minsta som Dead Space, när jag duckar bakom skydd och skjuter fanatikerna med en liten kulspruta, och hela nivån känns bara som en billig blockerbuster-sekvens.

Det blir något bättre när jag väl befinner mig ombord på ett rymdskepp någonstans i rymden, fullpackad med äckliga kebabmonster. Men det känns aldrig stämningsfullt eller skrämmande heller, för varje gång som en ny fiende dyker upp så zoomar kameran in på äcklet, vilket ger en helt motsatt effekt än att göra det hela skrämmande. Det känns nästan mer skrattretande, ärligt talat. Dessutom går det numera att samla på resurser och använda dessa till spelets "craftingsystem" (är det bara jag eller är det många spel på sistone som har ett sådant system?) för att bygga och uppgradera vapen samt få fram förnödenheter. Kul idé med tanke på att huvudpersonen är en ingenjör, men det känns mest som tidskrävande sysselsättning än så länge än något som bidrar till spelet.

Dock så kändes det hyfsat stämningsfullt när jag lämnade rymdskeppet och begav mg ut i rymden, det och den snygga grafiken är nog bara de positiva saker som jag har att säga om spelet efter ett par timmar. För tillskillnad från föregångarna så är det inte ett dugg skrämmande och atmosfären är långtifrån på samma nivå. Hittills är jag verkligen inte imponerad.

Ensam ute i rymden

Det bästa i hela spelet så här långt var när jag färdades från ett skepp till ett annat genom rymden, något som varade i knappt en minut.

HQ