Svenska
Blog

Ny information kring Ace Combat Infinity

Som ni kanske kommer ihåg skrev jag ett inlägg om att Namco hade teasat att ett nytt Ace Combat-spel varit på gång, och sedan jag skrev det inlägget fortsattes spelet att teasas med kryptiska meddelanden och slutligen en teaser-trailer som jag länkade till i ett Live Feed-inlägg. Nu har ytterligare en teaser-trailer kommit ut samt lite information kring vad det hela handlar om, och jag tänkte passa på att dela med mig av den informationen och ge lite snabba tankar kring det.

Första teaser-trailern: "The day our sky fell..."

Teaser-trailer som släpptes tidigare idag: Create new skies...

Till skillnad från vad jag nästan var säker på, så kommer Ace Combat Infinity inte utspela sig i den alternativa världen från de tidigare spelen. Istället kommer det att, precis som Ace Combat: Joint Strike och Ace Combat: Assault Horizon, utspela sig på vår planet Jorden. Men till skillnad från Assault Horizon så kommer det inte att bli en generisk militärhistoria med USA och ryska rebeller á la Tom Clancy 101, utan det verkar ändå ha mer gemensamt med de tidigare föregångarna med bland annat rejäla supervapen och fiktiva jetplan. Spelet har också en bakgrundshistoria som liknar den i både Ace Combat: Distant Thunder och Ace Combat 6: Fires of Liberation, med en stor asteroid som delar sig i flera fragment som sedan slår ned på planeten kring sekelskiftet, och drygt 20 år senare utlöses en konflikt mellan minst två fraktioner.

Exakt vilka fraktioner som är med är svårt att säga, men en detaljgranskning utav ett av de fiktiva jetplanen visar att de bär initialerna "UNF", och i den andra teaser-trailern går det att läsa "UNF Marine Commandos" på en briefing-bild. Exakt vad det är har jag ingen som helst aning om. I den första teaser-trailerna går det också att se en bild över ett område som kallas Iyuli och som är utsedd till en "Special Economic Zone" som verkar ligga någonstans i Ryssland och nära Ukraina och Svarta havet (värt att nämna är att det inte finns ett område i verkligheten som heter Iyuli). Huruvida detta gör att Ryssland kommer spela en stor roll eller inte vet jag inte, däremot uppmärksammade jag att majoriteten utav jetplanen i båda trailerna råkar vara just ryska jetplan.

En annan sak som jag uppmärksammade efter att ha sett den första trailern ett par gånger och sedan tittat på den andra trailern, är att inte ett enda utav jetplanen är amerikanskt. Naturligtvis kommer vi få flyga amerikanska stridsflygplan i spelet, det är jag helt säker på, men när inte ett enda utav de visas i någon av teaser-trailerna, så undrar jag om det kan betyda att USA inte kommer ha en betydande roll i spelet. Jag hoppas faktiskt på att det är så, med tanke på att 99 % utav alla krigsspel ska hela tiden glorifiera USA.

En annan sak som jag påpekade när spelet teasades, var att det spekulerades om att det skulle vare en remake utav Ace Combat: Distant Thunder, något som jag sade direkt var något som jag inte trodde var speciellt trovärdigt. Det verkar som att jag hade lite fel om det i alla fall. Dels har Ace Combat Infinity en liknande bakgrundshistoria, dels går det att se ritningar av supervapenet Stonehenge (som jag nämnde dök upp i Distant Thunder) i den första trailern och som sedan dyker upp i sin fulla prakt i den andra trailern (samt vars namn dyker upp i en mening som jag tar upp alldeles strax), och att i slutet av den andra trailern går att höra någon som säger "AWACS Sky Eye to all flights, we're ready to commence attack operations against Stonehenge". Sky Eye råkar nämligen vara kallelsenamnet på AWACS-planet som assisterar spelaren i Distant Thunder. I ett helt annat sammanhang så hade jag nog sett det som en referens, likt hur AWACS Oka Nieba (AWACS-planet som assisterar spelaren mot slutet av Ace Combat: Squadron Leader) översatt till engelska blir Sky Eye. Men med både fallande fragment från rymden och supervapnet Stonehenge så tror jag inte att det bara är ett simpelt sammanträffande. Det är dock värt att nämna att det flygande fortet är något som dök upp i Ace Combat 6, så det är troligtvis inte en renodlad remake där det enda utvecklarna gjort är att flytta skådeplatsen till den verkliga världen, utan snarare en annan version av den berättelsen eller något sådant.

Det var saker som jag valt att plocka ur från trailerna, så nu går jag över till den information som släppts än så länge. Strax efter den första trailern bekräftade en talesman från Namco att spelet skulle släppas exklusivt som ett nedladdningsbart spel via PSN, och nu är det också bekräftat ett Ace Combat Infinity är ett free-to-play-spel, något som det har ryktats om ett tag nu. Utöver en storydriven kampanj så kommer det också att finnas en multiplayerdel (multiplayer kändes dock givet eftersom det är free-to-play), men de enda detaljerna kring det än så länge är att det kommer att finnas ett samarbetsläge där "skilled aces will form two teams and compete to inflict the most damage on a common enemy." Till en början blev jag lite besviken, jag har inget som helst emot free-to-play-spel men jag hade personligen velat se en mer regelrätt och maffigt Ace Combat 7 till next gen-konsolerna. Men trots det så känns spelet ändå lovande, det enda som jag är lite orolig över är hur mycket "pay-to-win" det kan komma att bli, med tanke på att det tyvärr är något som verkar förekomma ofta i denna typ av spel. Men bortsett från det så ser jag framemot att få susa genom luften med ett stridsflygplan, spränga MiG-plan till småbitar, och skapa nya skyar.

Ny information kring Ace Combat Infinity

Jag tror faktiskt det här är första gången som jag ser framemot ett free-to-play-spel.

HQ