Svenska
Blog

Denna generations bästa spel [4]

Så var det dags. Denna konsolgeneration, som varat i drygt 8 år, har gått mot sitt slut i och med den amerikanska releasen av Playstation 4, och om över en vecka är det vår tur i Europa att introduceras till den nya konsolgenerationen. Med detta så kommer vi naturligtvis att blicka framåt mot alla nya spel och upplevelser vi kommer få ta del av under de kommande åren.

Men jag känner också att det är dags att titta tillbaks över den generation som nu varit, och minnas de upplevelser som vi fått. I och med den stundande releasen av Playstation 4, även fast jag personligen inte kommer skaffa den samma dag som den släpps, så har jag tittat tillbaks och försökt kora de bästa spelen från denna generation. Det är dock inte lätt, för det har släppts riktigt många bra spel som åtminstone förtjänar att nämnas, men jag får nöja mig med att helt enkelt kora de tio spel som enligt mig varit något alldeles extra denna generation.

7. Uncharted 2: Among Thieves

Under hela denna konsolgeneration har Naughty Dog bjudit på fantastiska upplevelser genom Uncharted-serien, och det har utan någon som helst tvekan blivit en av mina favoritserier till Playstation 3. Just i den serien så tycker jag också att en särskilt del har stuckit ut från de andra ut från de andra delarna, och det är Uncharted 2. I det första spelet lade Naughty Dog en bra grund för de två andra delarna, men i Uncharted 3 så tappade det lite för mig eftersom storyn aldrig höll samma nivå som sina föregångare. Men i Uncharted 2 tycker jag att utvecklarna satte det mesta på spiken, även fast det inte var perfekt.

I föregångaren, såsom jag minns det, så var det i princip bara skjutande och lite pussel. Något som visserligen stämmer in även på Uncharted 2, eftersom det skjuts ned skurkar på löpande band. Men den här gången var det något mer pussel, samt så var möjligt att vara lite tystare av sig och slå ut fienderna med smygattacker när det var möjligt. Men i grunden så var det fortfarande hjärndött skjutande som gällde, men även fast jag på senare tid har börjat ifrågasätta att det ska slaktas hundratals med fiender i samtliga av dagens spel, så är det något som aldrig har stört mig med Uncharted-spelen. Det är ju ändå meningen att det ska bjudas på matiné-doftande action.

Det är också något som märks av på berättelserna i Uncharted-spelen, de egentligen alltid varit rätt ytliga men ändå riktigt bra. Just att storyn inte är speciellt djup är inget som jag har några problem med, eftersom det precis som skjutandet ska vara ett rätt lättsmält äventyr. Men det som Naughty Dog görs så bra att jag gillar storyn i Uncharted 2 riktigt mycket är på grund av berättandet. Mellansekvenserna är mer eller mindre fantastiska, och röstskådespelarna gör ett så pass bra jobb att karaktärerna känns levande.

Något som jag skulle kunna anklaga Uncharted-serien för är att de kan vara lite väl självspelande emellanåt. Plattformandet är oerhört strömlinjeformat och saknar någon som helst form utav utmaning, och det kan jag tycka är lite tråkigt. Det fanns också ett flertal skriptade sekvenser, något som jag också på senare tid klagat på, men jag tycker att de skriptade sekvenserna i Uncharted 2 hör till de bättre. Inte bara det, de hjälper också till att bjuda på minnesvärda moment, men många fantastiska ögonblick som det bjöds på var heller inte helt självspelande, såsom jag minns det.

Det som gör Uncharted 2 till ett av de bästa spelen denna generation enligt mig, är för att även fast det är rätt dålig balans mellan skjutande och pussel samt att det emellanåt är rätt självspelande, så bjöd det på en oerhört minnesvärd upplevelse.

Denna generations bästa spel [4]

Uncharted 2 bjöd på en oerhört minnesvärd upplevelse.

HQ