Svenska
Blog
En tillbakablick på 2013

En tillbakablick på 2013

Då var det dags igen, året närmar sig strax sitt slut och ett nytt år kommer att komma igång. Under det år som har varit har det hänt både bra och mindre bra saker, och precis som vid slutet av förra året tänkte jag sätta mig ned och försöka sammanfatta året som har varit. Året 2012 var enligt mig ett helt okej år, det hände inget speciellt direkt och det rullade i princip bara på. Jag hoppades dock på att år 2013 skulle bli ett betydligt bättre år, och nu med facit i hand skulle jag nog säga att 2013 var ett rätt sådär år egentligen. På vissa punkter har detta år varit bättre än förra, men på andra punkter har det varit betydligt sämre.

På det personliga planet har det för det mesta rullat på som det brukar, de jag hänger med har lyft upp vardagen och skolan har stressat sönder mig, framförallt nu under det senaste halvåret. Det är nämligen någon som kommit på den smarta idén att göra om schemat så att vi läser färre kurser per termin, men också att vi får längre lektioner. När det kommer till tider var det inte så himla farligt, då jag slutade runt 15 de flesta dagarna, sedan fanns det ju också betydligt drygare dagar där lektionerna höll på ända fram 17. Det sämsta med detta är dock att vissa kurser går extremt snabbt. Om vi tar Matte 2b som exempel, så är det en av kurserna som min klass skulle läsa under den första terminen. Det som förut tog två terminer att gå igenom skulle nu hinnas med på bara en, och trots att jag aldrig haft några stora problem med mattematik hade jag svårt att hänga med i det ovanligt höga tempot. Men de kurser som vi läser under två terminer tycker jag däremot att det fungerar bra med det nya systemet, så det nya schemat är lite av ett dubbeleggat svärd.

Sedan finns det en sak som jag varit lite kryptisk med under en viss tid, men som jag inte alls kände mig redo att prata om. Nu när jag tittar tillbaks på året är det något som jag egentligen vill glömma bort helt, samtidigt som jag inte vill glömma bort det heller. Jag tänker inte lägga ned så mycket tid till att berätta om detta, dels för att jag bara vill lämna det bakom mig. Under andra halvan av 2012 träffade jag på en tjej som jag föll för, som jag tyckte var helt underbar. Det här med kärlek och känslor för någon annan var helt nytt för mig, och det var inte speciellt lätt för mig att kunna säga det heller. Jag kommer inte gå in på några detaljer eller dylikt, men den korta versionen var att jag tillslut berättade detta för henne och blev avvisad. Mer detaljer än så kommer jag inte att ge, för jag vill bara lägga detta bakom mig. Jag känner dock att jag lyckats komma vidare med detta, så även fast jag bara vill glömma bort det med tanke på hur dåligt jag mådde under själva händelsen känner jag samtidigt att jag fått ut något av det och blivit starkare. Rent psykiskt alltså, naturligtvis. Jag antar att det beror på hur man ser på saker och ting, och jag har alltid varit en sådan som alltid försökt se allt på ett positivt sätt.

Sedan är nästa problem visserligen ett i-landsproblem, men ändock något som har stört mig. Vi fick en ny router i huset för någon månad sedan, och ända sedan dess har jag haft mer nätverksproblem än vad jag normalt brukar ha. Jag kan inte alls spela online på PS3an, nedladdningar av patcher och spel är ostabilt och flera gånger kommer jag inte ens in på PSN. Eller, det var några spel som fungerade, åtminstone ända fram till vi provade att fabriks återställa routern. Efter är det bara Battlefield 3 som överhuvudtaget går att spela online, vilket är otroligt märkligt. Utöver PS3an har detta också påverkat min aktivitet på GR, det är nämligen så att mitt nätverk vägrar ansluta till GR överhuvudtaget. Ibland gör den det, men då så pass segt att text inte dyker upp alls och när jag sedan trycker på F5 tappar den anslutningen helt. Den enda lösningen som jag hittat är att starta om routern, men detta är en temporär lösning eftersom det slutar fungera igen efter någon dag. Detta har gjort mig oerhört frustrerad måste jag säga, men förhoppningsvis kommer jag upptäcka någon lösning, men eftersom jag verkligen har provat exakt allt så tror jag enda lösningen är att byta abonnemang. Inget som jag har något emot, eftersom 3 är helt jävla värdelösa.

Så med det verkliga livet bakom mig (alltså i min tillbakablick) tänkte jag kolla på hur filmåret sett ut för min del. Det har släppts ett par filmer som jag tyckt verkat riktigt lovande, som exempelvis Gangster Squad, Pacific Rim, Elysium och Captain Phillips, men som jag inte har sett ännu. Kom också på nu att jag inte sett nya Hobbit-rullen, och det är något som jag vill göra också. Nu kommer jag faktiskt ärligt talat inte ihåg alla filmer som jag sett under året, men av det jag kan komma ihåg har det varit lite så och så med. A Good Day to Die Hard var en besvikelse, även fast jag faktiskt inte tycker den är fullt så usel som de flesta tycker. Star Trek: Into Darkness var rätt hyffsad, men jag kände personligen att de klämde på med för mycket. Gravity var riktigt bra däremot, och The Hunger Games: Catching Fire tyckte jag var riktigt spännande. Så för min del har filmåret 2013 helt okej.

Sedan tänker jag naturligtvis på spelåret 2013, som enligt mig har också varit lite si och så med. Det är inte ett av de bästa spelåren enligt mig måste jag säga. På ett sätt har det naturligtvis varit ett starkt spelår, då jag personligen njutit av titlar som Tomb Raider, Sly Cooper: Thieves in Time, Metro: Last Light, The Last of Us, Beyond: Two Souls och Ratchet & Clank: Nexus, och samtliga titlar får en tumme upp enligt mig (förutom The Last of Us, för det spelet får två tummar upp från mig). Men samtidigt har vi bedrägerier, spel som inte alls varit som de utlovats vara och spel som helt enkelt är trasiga. Så här på rak hand kan jag komma på Aliens: Colonial Marines, Simcity, Total War: Rome II och Battlefield 4, som alla på ett eller annat sätt faller under någon av dessa kategorier. Då har jag ändå bara nämnt de extremare exemplen, för jag tycker 2013 har varit ett skrämmande år om vi kollar på kvalitén på spelen. Det här är något som verkligen oroar mig ärligt talat, och enda sättet är att tala med plånboken, vilket gör att jag bestämt mig för att bojkotta några utgivare och utvecklare samt förhandsboka färre spel än vad jag gjort tidigare. Vad jag själv gör vet jag mycket väl inte kommer att påverka något i en större längd, men jag tänker då inte ge stödja utgivare och utvecklare som inte sköter sig.

Sedan har vi också hamnat i en ny konsolgeneration i och med lanseringen av Playstation 4 (om man inte räknar Wii U som starten på denna generation), vilket är bra eftersom den förra generationen varade rätt länge, och även till att det vågas på att göra nya projekt istället för att endast få ut uppföljare efter uppföljare. Jag har personligen inte tagit del av den nya generationen ännu, vilket jag till en början tänkte göra. När datumet för lanseringen av Playstation 4 här i Europa avslöjades bestämde jag mig för att jag skulle slänga iväg en bokning, vilket jag aldrig gjorde. Men jag känner såhär i efterhand att det var bra att jag inte bokade konsolen, för faktum är att det inte fanns speciellt många spel vid lanseringen som jag tyckte var intressanta. Det enda som egentligen intresserade mig var Killzone: Shadow Fall, så jag kände att det inte var värt att slänga ut fyratusen för att kunna spela ett spel. Under nästa år kommer det dock släppas ett antal riktigt intressanta spel, däribland Watch Dogs, Destiny och The Division (sedan ser jag väl framemot The Elder Scrolls Online lite grand i smyg), så jag lär definitivt skaffa mig en PS4a någon gång under nästa år.

Sist men inte minst tänkte jag titta tillbaks på det som jag gjort under detta år här på GR, och då är det framförallt blogginlägg och recensioner som jag skrivit, och överlag måste jag säga att jag känner mig relativt nöjd med vad jag åstadkommit. Samtidigt känner jag mig lite besviken på att jag inte fått ut alla inlägg som jag velat skriva. Visserligen var just de inlägg jag inte fick ut sådana som jag kände antingen behövde göras om helt från grunden eller att de bara kändes... konstiga. Jag hade en idé om ett inlägg där jag tänkte skriva om att krigsspel kanske borde utspela sig i alternativa världar istället för att baseras på den verkliga världen, men såhär i efterhand kändes det lite... flummigt, kanske. Men överlag känner jag mig lite besviken på att jag inte skrivit om allt som jag velat skriva om, samtidigt som jag känner mig nöjd med det som jag faktiskt skrivit. Dock tycker jag nog att min blogg har blivit lite av en generisk spelblogg, vilket jag under nästa år ska titta närmare på och se hur jag kan ändra detta. När det kommer till bloggen känner jag mig nog mest nöjd över min topplista över mina 10 favoritplatser i Skyrim samt listan över denna generations bästa spel, och när det kommer till recensioner känner jag mig personligen mest nöjd över mina recensioner av Metro: Last Light och The Last of Us.

Efter att ha tittat tillbaks på året 2013, som om någon timme kommer vara över och ersättas av år 2014 (jag som precis vant mig med att skriva 2013!). 2013 känner jag har haft sina upp- och nedgångar, och i slutändan tycker jag det har varit ett år som har varit sådär. Men jag hoppas på att 2014 kommer bli mycket bättre, vilket jag också tror det kommer vara. Slutligen skulle jag vilja passa på att tacka er som har läst min blogg och mina recensioner. Jag har aldrig strävat efter att vara bäst på detta, utan det är något som jag alltid ha gjort för att jag tyckt det var roligt.

Gott nytt år på er, och jag hoppas ni har en trevlig nyårsafton oavsett vad ni anser om denna tradition eller hur ni väljer att fira den!

HQ