Svenska
Blog
Samlarutgåvan till Elder Scrolls Online

Samlarutgåvan till Elder Scrolls Online

Som ni säkerligen redan känner till har Zenimax Online Studios avslöjat vilka bonusar som kommer att ges till kommande The Elder Scrolls Online, samt avslöjat samlarutgåvan till spelet. Detta har väckt en del rabalder över internet, vilket jag har full förståelse för, och jag kan säga redan nu att jag har oerhört blandade åsikter kring detta.

Explorer's Pack
Om vi börjar med förhandsbokningsbonusarna, har vi redan hamnat in på ett ämne som jag inte gillar. Jag gillar verkligen inte när utvecklare och utgivare plockar bort saker från det färdiga spelet, som fallet var med Ranger Mode till Metro: Last Light. Ett spel som jag verkligen tyckte om och håller som ett av förra årets absoluta bästa spel samt det bästa FPS-liret från förra året, men som jag tyckte beslutet kring bonusen för förhandsbokning kändes rätt ruttet. Så låt oss titta på det som denna bonus ger en till The Elder Scrolls Online:

- 5 Days Early Game Access (PC/Mac Only)
- Play Any Race in Any Alliance
- Scuttler Vanity Pet
- Bonus Treasure Maps

Värt att poängtera också är att du endast kan spela 5 dagar tidigare om du bokar spelet digitalt, bokar du en fysisk kopia av spelet kommer du endast få tillgång till spelet 3 dagar tidigare. Det gäller dock bara PC/Mac-versionen.

Jag har inte några speciellt stora problem med majoriteten av bonusarna. Att få tillgång till spelet några dagar tidigare kanske verkar rätt orättvist, men med tanke på antalet Early Access-spel som finns numera tror jag inte att det här ett rätt stort problem egentligen. Det exklusiva djuret är väl en liten småbonus, men jag tror inte de flesta bryr sig om den, och skattkartorna som visar vart några skatter finns kan väl verka lite ojust, men om The Elder Scrolls Online är det minsta likt sina enspelarmotsvarigheter kommer du att snubbla över skatter när du minst anar det, så jag tycker inte att det är något problem med de bonusarna.

Den bonusen som jag har problem med är möjligheten att spela som vilken av de tillgängliga raserna som helst i vilken fraktion som helst. Även fast det känns någorlunda logiskt med tanke på att du kan spela som vilken av dessa raser som helst i de tre senaste spelen, och kanske även utifrån ett rollspelsperspektiv där någon inte håller med om ideologin i sin allians (jag vet att om jag spelar The Elder Scrolls Online har jag bestämt mig för att spela som en Argonian som avskyr Dark Elfs med pesten) och blir förrädare genom att gå med i en annan allians, men det är nog inte vad Zenimax haft i åtanke. Det troligaste är att de införde detta så att man ska kunna spela som den ras man vill och samtidigt kunna spela med sina kompisar som är i en annan allians.

Problemet med denna möjlighet enligt mig är att den gör fraktionerna, eller åtminstone stoltheten med att tillhöra en viss fraktion, rätt meningslösa. När jag spelade World of Warcraft som aktivast kände jag mig stolt över att tillhöra Horde, så pass till den grad att jag "hatade" raserna som ingick i Alliance. Allt var ju naturligtvis bara ett spel, men denna känsla är rätt speciellt och är rätt svår att beskriva. Men om man har möjligheten att kunna spela som exempelvis en High Elf och gå med i Daggerfall Covenant försvinner denna slags känsla och förstör nästan syftet med fraktionerna enligt mig. Ett annat problem som jag ser är att det kan eventuellt leda till att någon av fraktionerna får ett övertag om det blir fler spelare som väljer just den fraktionen. Innan dessa bonusar avslöjades tyckte jag också det verkade som att Ebonheart Pact skulle ha ett rätt stort övertag, med tanke på att utifrån vad jag sett verkar de allra flesta som ser framemot spelet vilja spela som någon av raserna som ingår i just denna fraktion.

Själva möjligheten i sig har jag visserligen några problem med, men jag kan samtidigt se ett par logiska förklaringar till varför möjligheten ges. Det som dock gör att jag i slutändan ställer mig emot detta helt, är just för att det endast är de som förhandsbokar spelet som kommer att få denna möjlighet. Att ge en sådan här slags bonus till de som väljer att boka spelet tycker jag känns riktigt ruttet, och det enda jag hoppas på är att det ska kunna gå att få denna möjlighet genom att spela spelet utan att behöva betala extra kosing. För att ge en sådan här möjlighet, som ändå är rätt stor, till de som är villiga att betala för spelet innan det släpps gillar jag inte alls och är en av anledningarna till att jag inte kommer boka lika mycket spel som jag gjorde förut.

Imperial Edition
Utöver bonusarna vid förhandsbokning har också samlarutgåvan avslöjats och finns tillgänglig både i digital och i fysisk form. Exakt vad denna samlarutgåva innehåller är följande:

Exclusive Collection of Digital Content.
- Play as an Imperial: Become an Imperial and play in any Alliance. Gain unique bonuses, crafting styles, gear, and more.
- White Imperial Horse: Summon this Imperial mount and journey through Tamriel with speed.
- Mudcrab Vanity Pet: Explore Tamriel with a mudcrab pet scuttling along by your side.
- Rings of Mara: Complete the Ritual of Mara with a friend and receive an experience bonus when you play together.

Det mesta som följer med i denna utgåva har jag inte så stort problem med. Hästen ser visserligen lite annorlunda ut än hästarna som går att få tag på i spelet, men det är i princip den enda skillnaden mellan den hästen och de vanliga hästarna i spelet. Mudcrab-djuret har jag heller inga problem med, då det är en rätt liten bonus som jag tror de flesta inte bryr sig om speciellt mycket i alla fall. Rings of Mara låter som om det skulle vara orättvist, men dessa ringar finns i själva spelet så den enda skillnaden är att man får de här ringarna direkt. Sedan har vi möjligheten att spela som en Imperial, och där blir jag verkligen inte speciellt positivt inställd. Det tål dock att nämnas att jag tvivlar på att Imperials kommer vara en speciellt kraftfull ras, då de i tidigare spel varit lite av en allt-i-allo-ras. Bra på det mesta, men ingen mästare på något, så jag förmodar att de även kommer fungera likadant här. Den unika utrustningen är jag rätt säker på att det inte kommer vara kraftfullare utrustning, utan att det kommer vara exakt samma utrustning som alla andra spelare har fast med ett annat utseende. Det troliga är också att det kommer gå att kunna tillverka Imperial-rustningar och vapen direkt, men andra spelare kommer också kunna tillverka dessa då det kommer gå att lära sig det i spelet.

Jag är dock inte speciellt förtjust i att man får möjligheten att spela som en Imperial, som tidigare inte varit en spelbar ras i detta spel, om du betalar mer för samlarutgåvan. Det här är ett typexempel på något som tagits bort från spelet för att kunna säljas via en dyrare utgåva, och jag gillar det inte. Det enda jag kan hoppas på är att, likt möjligheten att få spela i vilken allians som helst, att det detta ska kunna fås genom spelet utan att behöva betala extra pengar.

Sedan följer det också med en staty av Molag Bal, en illustrerad guide, en karta över Tamriel och ett Steelbook-fodral i den fysiska versionen av samlarutgåvan. Detta gillar jag faktiskt, med statyn som möjligt undantag. Men det är snarare för att den tar plats än att jag inte gillar den, då jag tycker den är rätt cool (den är dock inte riktigt lika cool som Alduin-statyn som följde med samlarutgåvan till Skyrim).

Sammanfattning
För att sammanfatta det här inlägget får du ett par bonusar när du förhandsbokar spelet, och den största av dessa är möjligheten att spela i vilken fraktion som helst oavsett vilken ras du spelar som. Samlarutgåvan innehåller också ett par bonusar, varav den som är mest kontroversiell är möjligheten att få spela som en Imperial. Även fast jag inte ser några större problem med majoriteten av bonusarna, gillar jag inte alls de två bonusarna som jag nämner här i sammanfattningen och jag måste säga att jag är besviken på Zenimax. Med tanke på att utvecklarna är riktigt passionerade över spelet och faktiskt bryr sig om vad vi spelare tycker, då de har lagt till många saker baserat på feedback, har de den här gången skjutit sig själva i foten. Även fast det är vanligt att se detta när det kommer till bonusar som medföljer förhandsbokning och samlarutgåvor, är det trist att se även de här utvecklarna ta extra betalt för vissa saker som borde varit med i spelet. Jag tror dock inte att detta kommer påverka försäljningen av spelet, och det kommer inte påverka huruvida jag bestämmer mig för att spela The Elder Scrolls Online eller inte. Men besviken över detta, det är jag.

HQ