Svenska
Blog
The Last of Us - Left Behind

The Last of Us - Left Behind

Äntligen är det dags för storybaserat DLC-material till förra årets absolut nästa spel, och med tanke på hur pass fantastisk storyn var i The Last of Us har förväntningarna varit långtifrån låga. Men lyckas Naughty Dog att återskapa en liknande magi som när de trollband mig med huvudspelet?

The Last of Us är ett spel som för mig har många titlar. Förra årets bästa spel, ett av förra generationens bästa spel, ett av de bästa spelen som någonsin gjorts och förmodligen även den bästa berättelsen i ett spel någonsin. Det är alltså ingen överdrift att jag sett framemot Left Behind-expansionen, och efter att ha bevittnat eftertexterna måste jag säga att jag är riktigt nöjd.

I Left Behind får vi följa Ellie innan händelserna i huvudspelet, och jag antar att storyn utspelar sig efter serietidningarna som jag inte har läst. Ellies bästa vän Riley har återvänt efter en tid, och de två kompisarna beger sig till ett övergivet köpcentrum. Parallellt med detta får vi även följa Ellie när Spoiler:försöker att sy ihop en svårt skadad Joel, något som ni säkerligen minns att vi aldrig fick se i huvudspelet.

Sedan skiftar händelserna med varandra och där det ena kapitlet bjuder på ett lägre tempo, en mer lättsammare ton och mer lekfullhet, bjuder det andra kapitlet på samma atmosfäriska och skräckfyllda värld vi fick uppleva i huvudspelet. Jag tänker inte berätta mer om storyn än vad jag redan gjort, men jag kan säga att även här finns det en oerhört stark berättelse. Jag kan tänka mig att det är lätt att till en början avfärda det som bara ett litet sidospår, vilket jag gjorde till en början. Men jag måste säga att det var betydligt mer än så jag fick, då berättelsen i Left Behind dels gör vissa saker i huvudberättelsen mer tydliga, och dels för att det är en fängslande berättelse om att växa upp. Det är alltså säkert att säga att Naughty Dog den här gången har bevisat att de fortfarande kan göra en mästerlig story med starka karaktärer trots att det "bara" är ett ynka litet DLC-paket.

En trevlig nyhet är att det dyker upp stunder då jag möter både människor och infekterade på samma gång, vilket kändes intressant. Att kasta iväg en tegelsten som får de infekterade att vakna till och se hur människorna panikartat försöker överleva var något som jag tyckte fungerade riktigt bra. Men det största klagomålet som jag egentligen har är längden på berättelsen, då jag klockade in på nästan 2 och en halvtimme på svårighetsgraden Hard. Jag tycker att åtminstone ytterligare en timme hade inte skadat, men det är inget stort klagomål egentligen då jag tycker att kvalitén helt klart överväger speltiden.

Sedan finns det naturligtvis vissa saker som känns självklara med tanke på huvudspelet. Atmosfären är otroligt påträngande och gör att jag antingen stannar upp för att insupa den helt under de lugnare partierna eller att jag känner mig oerhört nervös nära de infekterande. Designen är helt strålande, och återigen påminns jag om att The Last of Us är det snyggaste konsolspelet som finns.

I slutändan är Left Behind en riktigt bra DLC-expansion med en fängslande berättelse som berättar om att växa upp samtidigt som det ger en mer detaljerad inblick hos Ellie, och det är även ett av de bästa DLC-paketen jag tagit del av (inte för att jag spelat så himla många, men men). Om du älskade The Last of Us är detta DLC-paket helt klart ett måste.

Plus:
Gripande berättelse, starka karaktärer, atmosfäriskt, strålande design

Minus:
Någorlunda kort

Betyg: 9/10

HQ