Svenska
Blog
Sista Hobbit-filmen var rätt hyfsad

Sista Hobbit-filmen var rätt hyfsad

I fredags var jag iväg för att se den sista Hobbit-filmen, Battle of the Five Armies, på bio. Jag gillade den första filmen faktiskt, och även fast jag tyckte den andra filmen var något sämre tyckte jag fortfarande den var bra. Men inför den tredje och sista filmen har jag inte haft några direkta förväntningar, vilket delvis beror på all negativ kritik som det fick (visserligen fick de två förra också negativ kritik, men det hindrade mig inte från att gilla dem).

Kanske var det ändå därför som jag ändå kände mig rätt nöjd när jag klev ur biografin. Jag kan dock inte riktigt sätta fingret på om jag tycker denna film är bättre eller sämre än de andra, däremot vet jag att jag ändå gillade filmen. Med det sagt fanns det ändå ett par brister som jag störde mig på.

Förmodligen den största var öppningsscenen när Smaug bränner ned sjöstaden. Med tanke på att det vart en cliffhanger i förra filmen, kan jag konstatera att denna scen blev ett stort antiklimax. Jag tror scenen inte kan ha varit längre än tio minuter, vilket de lika kunna flyttat till den förra filmen istället för att ha den där i efterhand meningslösa cliffhangern.

Det märktes visserligen redan i de förra filmerna, men här märks det ännu mer att Peter Jackson gör allt han kan för att återskapa den storslagna känslan från Lord of the Rings-filmerna. Något som ändå fungerar till viss del, även fast den stora striden var långtifrån samma nivå som slaget vid Helm's Deep eller Minas Tirith. Men att det inte skulle vara storslaget kan jag inte heller neka till, med mycket som händer, mycket effekter och pampig musik. Det känns ändå rätt lyckat för det mesta, med vissa småhäftiga actionsekvenser. Fanns också en scen som jag tyckte snuddade till att vara mäktig, men av smärre spoilerskäl låter jag inte mer än så vara sagt.

Jag brukar vanligtvis inte ifrågasätta logiken i actionscener, men här fanns det ett gäng som fick mig att klia mig på huvudet. Vissa av de här scenerna kändes inte särskilt logiska eller trovärdiga (i en värld där alver, orcher och stora örnar tillhör vardagen, haha), och jag kunde inte göra annat än att fråga mig själv hur i hela friden de inte dör av allt som händer.

Skådespelarinsatserna är stabila, men inte så mycket mer. Förutom Martin Freeman som gör precis i de förra filmerna gör riktigt bra ifrån sig. Störde mig dock på att Mikael Persbrandt fick cirka en millisekund tid på skärmen, för att sedan inte dyka upp något mer under resten av filmen. Och han som dessutom inte fick så mycket tid i skärmen under förra filmen heller.

Men trots bristerna känner jag mig ändå nöjd med The Hobbit: The Battle of the Five Armies. Varken denna eller de tidigare filmerna når upp till Ringen-filmerna, däremot håller jag dessa som rätt underhållande filmer om jag ska vara ärlig.

Betyg: 6/10

HQ