Svenska
Vad är Svenne, Brat, Fjortis och Emo?

Vad är Svenne, Brat, Fjortis och Emo?

Skrivet av Ironfist00 den 12 augusti 2009 kl 16:21

Välkommen till min blogg om fyra vanliga folkgrupper du kan hitta i Sverige, speciellt bland ungdomar. Vad är en Svenne, en Brat, en Fjortis och vad är en emo. Dessa kan man dela in i olika kategorier. Klädsel, musiksmak, socialt liv, intressen, osv. Många förväxlar olika saker med varandra och alla med svarta kläder som ni ser på stan är inte emos. Bara för att de har svarta kläder behöver det inte vara så, då emos är mer än bara klädsel. Här kommer redovisningen.

Kom ihåg, ta inte illa upp för det jag skriver då det är riktiga ord som jag beskriver, men försöker inte kritisera något.

Vad är en Svenne?
En svenne är en helt vanlig svensk, majoriteten av den svenska befolkningen. Man har en sommarstuga i Dalarna, tycker om att campa, Tittar på "Så ska det låta", har toalettvitsar i badrummet, säljer jultidningar, köper trisslotter och bingolotter, osv. Det är för det mesta bland de äldre då ungdomarna bildar nya grupper (Se nedan). En vanlig svensk ungdom har helt vanlig klädsel och sticker inte ut i mängden. Pratar normalt och tycker om fotboll eller Hockey för det mesta. Svenne är även omvänd rasism då det gäller skällsord. Svartskalle är andra sidan av den omvända rasismen.

Svenne är egentligen ett kortare uttryck istället för "Medelsvensson". En medelsvensson är när man räknar ut en genomsnittlig svensk medborgare, alltså en helt vanlig svensk. En typisk medlesvnesson finns ingen annanstans i världen då de har ett unikt sätt att leva på. Grillfester är också vanliga och att bjuda in grannarna på en grillfest är typiskt medelsvensson.

vad är en Brat?
Brat kommer från engelskan och betyder bortskämd unge då det är en perfekt synonym inom den svenska innebörden. I det svenska språket används ordet brat bland ungdomar med en utmärkande kläd- och livsstil. En brat är oftast lat och jobbar ingenting själv, det vill säga, tjänar ingenting och är tjänar mindre än en medelsvensson. En brat får sina pengar ifrån föräldrarna som oftast är adelssläkt med efternamn som "Von Lingonkrona" eller
"De Sfautchenbäcker". Så länge efternamnen låter utstickande så är det adelssläkt för det mesta. Idomin är också något som sägs vara Brat då det är en vit salva som smörjs in på läppen. Brunkräm förekommer. Stureplan är den plats där bratzen hänger.

typiska uttryck som bratz använder vet nästan alla om. "Pappa betalar", "Top Notch" och "Whiteroom", som är enkla synonymer inom deras vanligaste uttryck. En brat har oftast ett annat ord när det gäller killar, men då även balnd vuxna, Stekare är samma sak i för sig, då det pekar på en man med hög inkomst, osv. En klädsel för en brat är oftast av det dyrare slaget. Ralph lauren PikéSkorta och Lacosteskor t.ex. Piké och kostym är det vanligaste bland killar i udda färger som lila, shockrosa, osv. Bland tyjejer är det oftast blusar, Tighta Jeans och extremt högklackat. Smycken förekommer också. Bratz äger oftast lyxbilar, Yacher och öar!

Vad är en Fjortis?
Fjortisar är ett växande problem i samhället då det står för mentalt omogen. Killar och tjejer som vid åldern 11/14 år snusar, dricker och röker, tills de kommer in i en ålder då de först nämna preparaten är tillåtna. När de sedan blir mindre snygga av alla droger, använder de mycket smink för finnarna, osv, för att det ska se bättre ut. Fjortisar har oftast inte lärt sig hur man sminkar sig då det syns tydligt på vissa, Mascara i ansiktet och foundation på hakan. Använder plattång fettproducerande hårvårdsprodukter vilket får dem att tappa hår!

Fjortisar är helt enkelt nyblivande tonåringar eller yngre som vill försöka vara mogna då de inte klarar av det. De vill vara bäst och de tror att det är coolt om man blir full eller tar ett bloss. Fjortisar försöker skriva så slarvigt det går på MSN, osv, då de använder otroligt mycket hjärtan och udda bokstäver, t.ex. denna mening. " "Jah bah älzzkar dejh typh lixom azmyckeh zötizz!" De byter ut bokstäver mot varandra. Fjortisar försöker få tag i äldre killar då de känner sig stolta att gå med en kille som är ett huvud längre. Fjortisar kan även vara killar, men då är det istället killar som försöker vara coola framför tjejerna, killfjortisar brukar vara otroligt kaxiga mot äldre, något som snabbt blir motsatsen. Frisyer på fjortistjejer är oftast rakt hår och balnd killar rufsigt. Fjortisar är också oftast korta för sin ålder. Fjortisar använder också fjantiga foton på sina kompisar med pluttande läppar och egobilder med sina fixade bröst. Även brunkräm förekommer.

vad är en Emo?
Emo kommer från det den engelska synonymen "Emotional Hardcore" och är egentligen en musikstil med Hardcore och Punk i rötterna. När det gäller utseende kan det vara olika, från Baggy kläder (Slapa och hängiga) till Tighta kläder. Emo's har oftast enformiga kläder när det gäller färg, då svart, rosa och slimegrön är några färgval. Även klistermärken och knappar är vanliga bland emo's. Emo's är till stor del vegeterianer då det kommer från tryck på t-shirts under 90'talet. Frisyerna är oftast sprettande hår åt alla håll och för det mesta färgar med gröna/ Rosa slingor. Smink används hos både killar och tjejer om man tänker typisk emo. Emo's bär oftast kroppspercingar i bla. Öron, Näsa och läpp.

Något som inte stämmer med emo's är att de skär sig. Detta är falskt då det nästan aldrig setts eller visas någonstans. Om man skär sig utlöser man endorfiner som får en att känna sig kär, men det är alldeles för farligt med det då pulsådern sträcker sig längst hela armen. Något som också förväxlas med emo's är svartrockare, men skillnaden är en annan musikstil, (Death Metal, osv). Emo's tycks också vara deprimerade, men det är bara för att de inte trivs i vanliga människors närhet hela tiden. De tror att de inte blir accepterade och de är oftast rädda för att gå ut själva, men emokulten syns bla. I Stockholm vid plattan där ett stort gäng sitter varje dag. Emo's är kanske den minst respekterade gruppen, men de är precis som oss, bara med andra intressen. Inget fel på dem alls, då det är en stil till skilland från de ovanför, (Bratz och Fjortisar)

Nedan: Majoritetens utseende

Klädsel

Svenne: Mjukisbyxor och t-shirt av vanlig karaktär.

Bratz: Dyrare karaktär, Ralph Lauren, Gucci, Smyken, och oftast Pikë, skjortor och kostym.

Fjortisar: Rasta-kläder, Kenye West-brillor och smink/ Vax i massor.

Emo's: Enfärgade kläder med ett screentryck, nätbyxor och kedjor som accesorarer.

Frisyr

Svenne: Ibland rufsigt, rakt hår, eller morgonfrilla.

Bratz: Bland tjejer vilken frisyr som helst, bland killar rusigt eller Backslick (Kotlettfrilla).

Fjortisar: Rakt hår och rufsigt, oftast väldigt tunt hår och dåligt gjort.

Emo's: Utåtstående hår och stor lugg. Färgat hår med slingor. Kroppspercing

Nedan
Bild 1: Emo
2: Fjortis
3: Brat/ Stekare
4: Svenne

En bonus till Waiiwan

Vad är en Blatte?
Blatte kan vara en nedsättande term på individer som inte kommer från Nord/Väst och Östeuropa. Istället en individ från Afrika, Syderuropa eller ett Arabiskt ursprung. Blatte är i samma svärordsgrupp som Neger, Bög och Svenne. Blatte är motsatsen till Svenne och att utnytja dem är ingen bra idé.

En blatte som person är en individ med svenskt eller utländskt ursprung. En person med insikt i andra språk, kulturer, seder och bruk. Oftast så är blatte ett annat ord för Turk, vilket inte då är en person från Turkiet utan en person med örnnäsa, ihopsatta ögonbryn och ett dåligt svenskt språk. Typiska ord för en "Blatte" är, "Jag köpte värsta kameran för 400, men den måste ju kosta värsta 5000 kr", skryt är en sak som blattar sägs göra även fast det är fel. Blattar är ett det fulaste ordet här, använder det bara för att peka på en direkt folkgrupp.

//Till minne av Waiiwan som ville:D

HQ