Svenska

Svenska Stereotyper: Brats

Ju dyrare det är ju bättre mår man, brats är en lite rolig stereotyp som man ser lite då då.

Intressen
Champagne, dyrbarheter, lokalfester och vänner... med pengar.

Fakta
Ordet brat översatt till svenska kan bli skitunge. Det ordet ger en stark översikt hur dessa är. Ett annat ord för brat om man ska snacka "svenska" så blir det stekare. Stekare är dock ett ganska positivt laddat ord och jag ser brat som något lite mer ... negativt. En brat är en person från tonåren och uppåt som blir otroligt bortskämd av sina föräldrar, hamnar snabbt i sociala kretsar och som fifflar med skatterna då brats... eller föräldrarna oftast är rika.

En brat har utmärkande kläd- och livsstil, eftersom de får pengar av sina välförtjänta föräldrar slipper de att jobba, om föräldrarna åker in för skattefiffel står lilla Gustav Af Ridderhjälm och känner sig dyster, var är hans pengar? I alla fall så blir han dissad av sina "kompisar" då han nu inte har pengar. Brats är oftast av adelssläkt och pengarna har gått i arv, även fast flera brats går i privatskola eller sticker ut i en vanlig skola struntar de i gymnasiet eller högskolan då detta ses som... onödigt. Därför kan flera brats vara dumma och att äga en brat som läspar och skrattar mellan orden är en lätthet.

Favoritdrycken är champagne då det är dyrast, men ändå kan man inte säga att det är godast då brats säger en annan sak.
"Det ska inte drickas! Det ska sprutas!"

Typer
Brats är ju alla likadana kan man tro, men eftersom jag redan förklarat lite som just brats kan vi gå in på Wanna- Be brats. Dessa är till skillnad från bratsen ännu dummare då de snor stilarna och försöker vara som en folkgrupp som hör till de dummare idéerna. Dessa blir så småningom brats förutom avsaknaden på pengar, det händer att brats går fram till nykomlingar, kollar i kragen och ser att det står "H&M" på lappen. "Inge Ralph Lauren här, dra åt pipsvängen!".

Vanliga brats kan också dras in i olika skikt. Vissa brats är av den drygare karaktären medan andra är av den roligare karaktären, inte roliga som ni tror utan "Fail" roliga. Dessa hör aldrig riktiga svordomar utan försöker vara lite finare genom att säga ord som "Ärthjärna", "Fismås" osv. Hör man dessa skrattar man gott och vill ni ha test på hur en sådan brat låter, titta här!.

VARNING! för kottkastande, fula ord, slag med golfklubba och arga lidingöstekare.

Brats av båda typerna, förutom hårt uppväxta saknar förmågan att slåss... eller det beror på hur man definierar ordet, men slåss en brat med en likadan brat tar det år innan någon får ett skrubbsår. Många missar, mycket prat och liten verkstad. Man tackar Ord som... BACKARÅÅÅ.

Varning för högljudda brats och välskötta slag.

Utseende
Vilken brat det än är så ser nästan alla likadana ut. Tjejerna ser bra ut, mer neutrala och mer mogna än hanarna. Även här kan det finnas en alfahane. Den hane som förser sina flockmedlemmar med mat och angriper rivaler vinner. De kvinnliga bratsen ser ut som vilken kvinna som helst när det gäller kläder, förutom att det ser ut som de ska på fest hela tiden. Och när de är på fest ser de ut som de ska kamma hem nobelpriset... lite mer ledig stil kanske.

Killarna har oftast kostymskor eller låga skor av dyrare karaktär. Antingen färgglada då det ska passa till resten av kläderna eller vita då det symboliserar makt. Strumporna är alltid färgglada och sitter högt och dras över jeansen eller chinosen. Jeansen är oftast smala och dras långt över midjan. Samma sak med chinosen förutom att färgen på dessa är vit, röd eller blått. Neutrala färger, men dock en prislapp på 3000 kr. Tröjan eller skjortan är oftast bland det dyraste plagget. De har då regeln om "100 % merinoull" och den stannar kvar.

Även fast skjorta och piké är mest känt så klär sig brats väldigt varierat. De klär sig oftast inte dåligt på det sättet att det ser illa ut, men kanske lite mer ovant än flera andra.

Lite roligare blir det med ansiktet. Brillorna är för det mesta stora. Kotlett frilla är vanligaste hårtypen, det vill säga som man tagit en kotlett och dragit den genom håret. Det är svårt att få allt hår att ligga bak så man undrar vad de använder om lilla Pontus kommer där som wanna- be brat och försöker desperat dra ner allt hår med gelé, samtidigt som han äger en gigantisk virvel mitt på kalufsen. Annars är det populärt med en liten tofs, detta ser illa ut.

Accessoarer hos tjejer är äckligt dyra väskor från Prada, Gucci osv. Dessa kostar runt 10 000 kr och handlas oftast in hos killarna. Killarna äger som sagt dyra glasögon, men också klockor och ringar då detta är en statusmätare.

Brats har bilar som kostar mycket, de äger egna öar och sommarstugor. De handlar in saker som ska ge status synligt då de faktiskt inte skryter oftast. Frågan är: Varför äger då inte många brats rolex?

Personlighet
Brats är bortskämda, dock mot sina föräldrar som du kommer inte märka av det. Mot dig om du är brat kommer de vara otroligt trevliga, överdrivna, högljudda och vänliga. Brats är synligt (på fest) allra lyckligast. På stan ser de oftast sammanbitna ut, ingen vet varför? Bakfulla varje dag är inte omöjligt? Brats kan vara kaxiga mot främmande brats och de försöker duellera, oftast med ord eller tillgångar.

Mot dig eller mot icke-brats ignoreras man bara, har man dagligen 1400 vänner behöver man inte en "vanlig" vän och då behöver man ändå inte prata. Oftast så är dessa vanliga både starkare och smartare än brats.

Slutsats
För dig som har gått med pengar, är av adelssläkt och saknar ett umgänge som inte vill spendera så mycket är brats det perfekta valet. Se till att köpa en dyr stadsjeep innan du tar resan till Stureplan, bratsens hemmaplan i Stockholm.

Svenska Stereotyper: Brats

Brunkräm. Ser till 99 % vidrigt ut och man blir fulare än vad man redan är. Det märks att man inte solar, och det märks att man är osäker med utseendet. Detta är dock vanligare hos wanna-be brats (de ovan).

Som avslut: En liten remake på fighten ni såg innan... Förmodligen

FIGHT!

HQ